Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Aderarea R. Moldova la UE, explicată pe înţelesul tuturor. Cei 10 paşi care urmează făcuţi pentru a intra în blocul comunitar

Ministerul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a explicat cei 10 paşi care urmează să fie făcuţi pentru ca Republica Moldova să facă parte din marea familie europeană.

Republica Moldova a transmis cererea de aderare la Consiliul Uniunii Europene pe 3 martie 2022 iar în urmă cu două zile, a primit chestionarul de aderare. Autorităţile de la Chişinău au anunţat că va transmite răspunsurile chestionarului Comisiei Europene în decurs de o lună.

În baza acestor răspunsuri, comisia va elabora o opinie pe care o va transmite Consiliului pentru a se lua o decizie. Următoarea etapă presupune ca toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene să decidă unanim dacă oferă Republicii Moldova statutul de ţară candidat. Odată obţinut acordul, pot începe negocierile de aderare.

În timpul negocierilor, Republica Moldova trebuie să implementeze legislaţia şi standardele UE în toate cele 35 de capitole. Dacă această etapă este realizată, Comisia stabileşte gradul de pregătire pentru a deveni membri. Statele membre decid unanim să încheie negocierile iar Parlamentul European urmează să oferă şi acordul său. Toate statele membre şi ţara candidat semnează şi ratifică Tratatul de Aderare. După parcurgerea tuturor acestor etape, ţara devine membru al UE.

10 PAŞI PÂNĂ LA ADERAREA LA UNIUNEA EUROPEANĂ

1. Republica Moldova a transmis cererea de aderare la Consiliul Uniunii Europene
2. Republica Moldova a primit Chestionarul de aderare la UE
3. Răspunsurile la Chestionar vor fi trimise Comisiei Europene
4. Comisia va elabora o opinie şi o va transmite Consiliului Europei
5. Cele 27 de state membre decid unanim dacă se oferă statutul de ţară candidat
6. Negocierile de aderare sunt deschise după acordul tuturor membrilor
7. În timpul negocierilor, ţara va implementa legislaţia şi standardele UE
8. După încheierea negocierilor, Comisia decide gradul de pregătire
9. Statele membre decid unanim încheierea negocierile iar Parlamentul European votează
10. Toate statele membre şi ţara candidat semnează şi ratifică Tratatul de Aderare.

Similare
RECOMANDĂRI