Agenda europeană a Republicii Moldova, discutată la masa rotundă, organizată de Fundaţia Konrad Adenauer
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Agenda europeană a Republicii Moldova, discutată la masa rotundă, organizată de Fundaţia Konrad Adenauer

Prim-ministrul Natalia Gavriliţa, a participat la masa rotundă organizată la Berlin de Fundaţia Konrad Adenauer (KAS). Şefa Executivului a apreciat înalt contribuţia KAS la consolidarea democraţiei, dezvoltarea instituţiilor statului şi a societăţii civile din Republica Moldova, menţionând că în pofida instabilităţii regionale, ţara noastră rămâne ferm angajată în procesul de integrare europeană.

„Este responsabilitatea Guvernului de a îndeplini promisiunea pe care am făcut-o atunci când am cerut încrederea oamenilor: că ne vom moderniza statul, vom lupta împotriva corupţiei, vom crea oportunităţi economice şi vom ridica nivelul de trai. Făcând acest lucru vom aduce Republica Moldova mai aproape de aspiraţia noastră de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”, a spus Natalia Gavriliţa.

În acelaşi timp, prim-ministra a menţionat că în contextul războiului din Ucraina, în prezent, eforturile autorităţilor de la Chişinău sunt orientate spre gestionarea crizei refugiaţilor: „Este o provocare fără precedent pentru Republica Moldova, dar în ciuda resurselor noastre limitate, graţie mobilizării societăţii, a instituţiilor de stat, oamenilor de afaceri, ONG-uri şi partenerilor externi, am reuşit să le oferim refugiaţilor condiţii decente. Avem nevoie  în continuare de mecanisme de ajutor rapide şi flexibile, inclusiv sub formă de sprijin bugetar suplimentar şi granturi pentru a menţine stabilitatea politică, economică şi socială.” 

Prim-ministra a vorbit despre consecinţele conflictului militar asupra mai multor domenii importante, referindu-se la întreruperea lanţurilor de aprovizionare, ameninţările hibride şi, mai ales, creşterea preţurilor. În mod special, Natalia Gavriliţa a accentuat criza din sectorul energetic, subliniind că Republica Moldova are nevoie de o revizuire urgentă a politicii energetice existente şi de investiţii semnificative pentru diversificarea surselor. 

„Ne dorim proiecte concrete cu obiective măsurabile în toate aceste domenii, pentru care sperăm să obţinem încrederea şi asistenţa prietenilor noştri europeni. O Moldovă rezistentă reprezintă nu numai o contribuţie la o Europă rezistentă, ci şi la rezistenţa Ucrainei - ţara care are cel mai mult nevoie de sprijinul şi solidaritatea noastră”, a spus Natalia Gavriliţa.
Similare
RECOMANDĂRI