Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent D. Logsdon, nu exclude o întâlnire între Maia Sandu şi Joe Biden

Kent D. Logsdon, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, nu exclude o întâlnire între Maia Sandu şi preşedintele SUA, Joe Biden. Anunţul a fost făcut la o întâlnire cu studenţii Facultăţii Relaţii Internaţionale şi Ştiinţe Politice şi Administrative de la Universitatea de Stat din Moldova. De asemenea, oficialul american a spus că nu există dovezi că războiul din Ucraina se va extinde în Republica Moldova.

În contextul invaziei din Ucraina, viitorii diplomaţi basarabeni l-au asaltat pe oficialul american cu întrebări privind securitatea Republicii Moldova, dar şi despre o eventuală întâlnire între Maia Sandu şi Joe Biden.

„Curiozitatea şi întrebarea mea este dacă e planificată o vizită sau o potenţială întâlnire între preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi Joe Biden.”

E.S. KENT D. LOGSDON, ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Ştiu că preşedintele Joe Biden este foarte interesat şi sprijină Republica Moldova, ştiu că va dori să se întâlnească cu preşedintele Maia Sandu, la un moment dat. Şi trebuie să găsim momentul potrivit pentru ambii preşedinţi. Sper foarte mult că în zilele, săptămânile, lunile care urmează vom avea o întâlnire între cei doi preşedinţi.”

„Aş vrea să întreb, în cazul care aşa-zişii nazişti ar putea apărea în Republica Moldova şi Rusia va dori să ne denazifice, cum spun ei, am putea primi ajutor, la fel cum a primit Ucraina?”

E.S. KENT D. LOGSDON, ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Preşedintele Biden a fost foarte explicit, facem tot posibilul ca acest război să nu extindă în niciun mod. Dar, în acelaşi timp, să sprijinim Ucraina cu toate mijloacele posibile. Noi vom continua să fim alături de Republica Moldova, facem tot posibilul să găsim mijloace pentru a ajuta această ţară să facă faţă numărului de refugiaţi, să găsim căi pentru a spriji rezistenţa voastră. De asemenea, să găsim posibilităţi pentru a oferi sprijin în procesul de reformare economică şi politică.”

Statele Unite ale Americii sunt sigure că încercarea Rusiei de a reface harta Europei va eşua, iar războiul nu se va extinde în Republica Moldova.

E.S. KENT D. LOGSDON, ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Statele Unite nu are dovezi că Rusia ar intenţiona să-şi exindă războiul în Republica Moldova, continuăm să monitorizăm situaţia în fiecare zi şi oferim informaţii tuturor partenerilor, inclusiv aici, în R: Moldova.”

Studenţii spun că au fost impresionaţi de întâlnirea cu diplomatul american şi au remarcat că oficialul a venit cu un mesaj ferm de susţinere.

DANIEL LISNIC, student FRIŞPA: „Libertatea în exprimare mi-a plăcut foarte mult a domnului şi cum menţine publicul e ceva aparte.”

PAVEL UNTILĂ, student FRIŞPA: „Statele Unite încearcă să transmită un mesaj de linişte în societatea din Republica Moldova. Nu m-a liniştit că nu suntem în proiectul, s-a eschivat cumva să spună că suntem şi noi în proiectul "Lend-Lease",deşi, am văzut un act că sunt partenerii estici sunt incluşi exact, dar nu sunt menţionaţi exact. Asta oferea nişte garanţii. -Ce garanţii? -Garanţii militare.  Tenică militară pe care noi  putem să o folosim pentru a ne apăra.”

ALEXANDRU SOLCAN, decan FRIŞPA: „Orice comunicare, apropiere şi suport  din partea SUA este importantă într-o perioadă atât de complicată, cu provocări la adresa securităţii naţionale, dar şi regionale.”

La Facultatea Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative studiază peste 700 de tineri, la specialităţile: politologie, administraţii publice şi relaţii internaţionale.
Similare
RECOMANDĂRI