Analiză NYT: Războiul din Ucraina pune o mare presiune pe viitorul R. Moldova. Şansele de a adera la UE scad pe măsură ce Rusia îşi îndreaptă atenţia către regiunea transnistreană
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Analiză NYT: Războiul din Ucraina pune o mare presiune pe viitorul R. Moldova. Şansele de a adera la UE scad pe măsură ce Rusia îşi îndreaptă atenţia către regiunea transnistreană

Războiul declanşat de Rusia în Ucraina a pus Republica Moldova, o fostă republică sovietică şi una dintre cele mai sărace naţiuni ale Europei, într-o situaţia extrem de vulnerabilă, ameninţând dezvoltarea economică a ţării şi agravând situaţia la nivel naţional prin valurile de refugiaţi ucraineni. Totodată, temerile guvernului de la Chişinău în legătură cu o potenţială ocupaţie rusă cresc din ce în ce mai mult, pe măsură ce războiul ruso-ucrainean continuă.

Temerile guvernului de la Chişinău s-au intensificat din nou vineri, când un general rus a declarat că armata ţării sale intenţionează acum să ocupe toată coasta de sud a Ucrainei. Acest demers ar stabili un pod terestru din Rusia înspre est, până în regiunea transnistreană, o regiune separatistă puternic înarmată din estul Moldovei, controlată de Rusia, scrie biziday.ro

Republica Moldova a fost pentru mult timp “speriată” de regiunea transnistreană, o fâşie de teritoriu al R. Moldova, controlat de cel puţin 12 mii de separatişti şi soldaţi ruşi. De la începutul războiului în Ucraina, atât guvernul de la Kiev, cât şi cel de la Chişinău, au fost preocupate de viitoare mişcare a regiunii transnistrene, dacă va lupta sau nu alături de forţele ruseşti în Ucraina, lucru care până la acest moment nu s-a întâmplat. 

R. Moldova a condamnat invadarea Ucrainei şi le-a interzis cetăţenilor să lipească simboluri pro-Rusia pe maşini. În acelaşi timp, statul nu a reuşit să se alăture pe deplin Uniunii Europene în ceea ce priveşte aplicarea de sancţiuni Moscovei, pentru a nu risca o posibilă suspendare a exporturilor de gaz din Rusia. R. Moldova depinde aproape în totalitate de energia ruşilor. 

Deşi liderii de la Chişinău au vorbit despre desprinderea de gazul rusesc şi obţinerea energiei din alte ţări precum Turcia, România sau Azerbaidjan, cantitatea pe care aceste state o pot oferi R. Moldova nu se apropie de oferta ruşilor. Astfel, Moscova se foloseşte de acest avantaj pentru a-şi exercita influenţa asupra R. Moldova.

Anterior, Rusia a sugerat, de exemplu, că va reduce preţurile la energia importată de Chişinău dacă guvernul va fi de acord să renunţe la regiunea transnistreană. Situaţia din regiunea transnistreană o oglindeşte pe cea a regiunii Donbas, din Ucraina, unde separatiştii susţinuţi de Rusia s-au revoltat după răscoala anti-Rusia din 2014, declanşând astfel un lanţ de evenimente ce au dus în final la un război.

De asemenea, intensitatea războiului şi situaţia din regiunea transnistreană adaugă încă un “capitol” la efortul lung şi tot mai disperat al R. Moldova de a se desprinde de Moscova. În acest sens, statul şi-a exprimat recent intenţia de a adera la Uniunea Europeană, dar acest pas important în evoluţia statului este, scrie New York Times, încă foarte departe. 

Ne-am bucura foarte mult să facem parte din UE”, a declarat Serghei Diaconu, secretarul general al Ministerului de Interne din Republica Moldova, adăugând că regiunea transnistreană a fost mereu “o mare problemă” care ar putea descuraja Uniunea Europeană din a accepta aderarea R. Moldova. 

Similare
RECOMANDĂRI