Asigurarea securităţii regionale, discutată de prim-ministrul Republicii Moldova, la Berlin
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Asigurarea securităţii regionale, discutată de prim-ministrul Republicii Moldova, la Berlin

În cadrul vizitei sale la Berlin, prim-ministrul Natalia Gavriliţa, însoţită de ministrul Afacerilor Interne Ana Revenco, a avut o întrevedere cu Nancy Faeser, Ministrul Federal al Afacerilor Interne. Subiectul central al discuţiilor a vizat situaţia regională generată de războiul din Ucraina şi consecinţele apărute pentru Republica Moldova, având în vedere că ţara noastră a înregistrat cea mai înaltă rată de refugiaţi ucraineni în raport cu numărul de populaţie.

La ziua de astăzi, în Republica Moldova continuă să se afle cca 96 de mii de persoane refugiate din Ucraina, în timp ce prin ţară au trecut, în total, peste 390 de mii de ucraineni, de la declanşarea războiului.

Oficialii au menţionat că securitatea regională este grav afectată, iar pentru a încheia agresiunea împotriva civililor din Ucraina, este necesară încetarea războiului nejustificat, făcând apel la dialog şi negocieri paşnice între părţi. Totodată, a fost exprimată susţinerea deplină pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. 

Discuţiile au vizat şi acţiunile ce trebuiesc întreprinse pentru a creşte rezilienţa Republicii Moldova în domeniul securităţii cibernetice şi dezinformării. 

În contextul crizei umanitare provocate în regiune, oficialii au discutat modalităţile de cooperare între Republica Moldova şi Germania cu privire la fortificarea capacităţilor instituţionale ale structurilor de ordine. „Avem nevoie de consolidarea funcţionalităţii MAI-ului astfel ca fie asigurată ordinea publică şi combaterea trecerilor frauduloase la frontiera moldo-ucraineană. În acest sens, salutăm semnarea acordului între Moldova şi Uniunea Europeană privind cooperarea în domeniul gestionării frontierelor între poliţiştii de frontieră moldoveni, Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex)”, a spus Natalia Gavriliţa. 

Similare
RECOMANDĂRI