Convorbire telefonică între consilierii pentru securitate naţională ai lui Iohannis şi Biden: SUA sprijină eforturile României de a ajuta R. Moldova în aprovizionarea cu energie
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Convorbire telefonică între consilierii pentru securitate naţională ai lui Iohannis şi Biden: SUA sprijină eforturile României de a ajuta R. Moldova în aprovizionarea cu energie

Consilierii pe probleme de securitate naţională ai preşedinţilor SUA şi României au avut miercuri o convorbire telefonică, cei doi oficiali axându-se pe consolidarea flancului estic al NATO, sancţionarea Rusiei, sprijinirea Ucrainei şi eforturile României pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu energie, a informat Casa Albă, potrivit CaleaEuropeană.ro

Consilierul pe probleme de securitate naţională, Jake Sullivan, şi consilierul prezidenţial român pe probleme de securitate, Ion Oprişor, au făcut un schimb de opinii cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, notează sursa citată.

Cei doi au subliniat angajamentul lor continuu de a sprijini Ucraina, de a impune costuri Rusiei şi de a consolida flancul estic al NATO. De altfel, o discuţie similară a avut loc şi în urmă cu două săptămâni între preşedintele american Joe Biden şi liderii Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Japoniei, Marii Britaniei, Poloniei, României, instituţiilor UE şi NATO. Atunci, Biden, Macron, Scholz, Johnson, Iohannis şi ceilalţi lideri au exprimat “un larg consens cu privire la necesitatea creşterii presiunii asupra Kremlinului, în special prin adoptarea de noi sancţiuni”. 

În cadrul convorbirii cu Oprişor, Jake Sullivan şi-a exprimat aprecierea pentru furnizarea generoasă de asistenţă umanitară din partea României pentru ucrainenii care fug de violenţele ruseşti.

Sprijinul României pentru Ucraina a fost apreciat recent şi de preşedintele Volodimir Zelenski, în cadrul vizitei premierului Nicolae Ciucă la Kiev, dar şi de ministrul de externe Dmytro Kuleba, în timpul unei vizite la Bucureşti, când şeful diplomaţiei ucrainene a afirmat că România practică o “politică inteligentă” în susţinerea Ucrainei. Totodată, România şi-a manifestat dorinţa de a sprijini reconstrucţia post-conflict a Ucrainei şi a pus la dispoziţie portul Constanţa pentru transportul de cereale şi alte produse alimentare.

De asemenea, Jake Sullivan i-a comunicat lui Ion Oprişor sprijinul SUA pentru eforturile României de a-şi diversifica în continuare aprovizionarea cu energie, îndepărtându-se de sursele ruseşti, ajutând în acelaşi timp vecinii, precum Republica Moldova, să facă acelaşi lucru.

România se numără printre ţările UE care susţin terminarea cât mai rapidă a dependenţei europene de hidrocarburile ruseşti, inclusiv noul pachet de sancţiuni care prevede renunţarea la importurile de petrol rusesc. În egală măsură, Bucureştiul depune eforturi pentru demararea extracţiei de gaze naturale din Marea Neagră, coaliţia de guvernare transmiţând către Parlament proiectul de lege offshore, în timp ce Romgaz a achiziţionat participaţia companiei americane ExxonMobil la perimetrul gazifer Neptun Deep, de unde România va putea extrage gaze abia în 2026.

Precedenta convorbire telefonică bilaterală între consilierii pe probleme de securitate naţională ai preşedinţilor SUA şi României a avut loc la finele anului trecut.

Similare
RECOMANDĂRI