Daniel Ioniţă: Procesul de aderare a Republicii Moldova trebuie să fie unul de calitate, nu de rapiditate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Daniel Ioniţă: Procesul de aderare a Republicii Moldova trebuie să fie unul de calitate, nu de rapiditate

Ambasadorul României Daniel Ioniţă spune că Bucureştiul va oferi expertiză Republicii Moldova în procesul de completare a chestionarului prin intermediul căruia Uniunea Europeană urmează să evalueze gradul de pregătire a ţării pentru aderare. Diplomatul român spune că Republica Moldova nu trebuie să mizeze pe o acceptare imediată în blocul comunitar, iar procesul aderării trebuie să fie unul de calitate, nu de rapiditate. Şi ambasadoarea Republicii Moldova la Bruxelles, Daniela Morari, spune că prioritatea de bază a autorităţilor de la Chişinău este să ofere Uniunii Europene răspunsuri la întrebările chestionarului în câteva săptămâni, notează IPN.

Ambasadorul Daniel Ioniţă spune că România va fi alături de Republica Moldova în toate etapele eurointegrării. Specialiştii de la Bucureşti vor lucra cu cei de la Chişinău pentru a-i ajuta să ofere răspunsuri la întrebările Uniunii Europene în formatul acceptat de blocul comunitar. Diplomatul spune că decizia privind obţinerea statutului de ţară candidat este luată cu unanimitate de voturi, iar din acest motiv, comunicarea cu fiecare stat membru în parte este esenţială.

„Este un chestionar care încearcă să evalueze performanţele legate de criteriile de la Copenhaga, întrebările vizează statul de drept, democraţia, drepturile omului. România, ca întotdeauna, este alături de Republica Moldova. Partea română şi-a exprimat deplina disponibilitate să asiste Republica Moldova în răspunsurile la aceste întrebări. Este un prim chestionar, va mai urma unul mai tehnic care va viza problematica ministerelor de linie. Ulterior se va intra în etapele de evaluare, de decizii ale Consiliului European, de începere a negocierilor pe toate cele 35 de capitole. Urmând ca, la final, Republica Moldova, printr-o decizie consensuală a celor 27 de state membre să fie invitată să adere la UE. Procesul de aderare trebuie să fie unul de calitate, nu de rapiditate”, a spus Daniel Ioniţă, în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroşie” de la postul public de televiziune.

Daniela Morari, ambasadoarea Republicii Moldova la Bruxelles spune că în scurt timp R. Moldova va primi şi cel de-al doilea chestionar din partea Comisiei Europene, document ce conţine întrebări privind funcţionalitatea domeniului justiţiei, gradul de dezvoltare economică şi de racordare a legislaţiei naţionale la cea comunitară.

„Prioritatea autorităţilor de la Chişinău este de a mobiliza efort şi resurse pentru a răspunde la întrebările acestui chestionar, ele includ criteriile politice şi economice. Ulterior, vom primi al doilea chestionar care vizează concordanţa la legislaţia Uniunii Europene, care va fi într-un volum mult mai mare. Va fi un efort imens pentru instituţiile Republicii Moldova, dar sper să reuşim în câteva săptămâni. Sigur, avem nevoie şi va fi util să existe expertiza specialiştilor care deja au lucrat cu chestionare similare. Vrem să ne asigurăm că răspunsurile noastre sunt în forma aşteptată de colegii de la Bruxelles. Acum doar prezentăm Uniunii Europene o cartografie a tuturor domeniilor, pentru a stabili exact unde suntem”, a spus Daniela Morari.

Cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost semnată de preşedintele ţării Maia Sandu, preşedintele Parlamentului Igor Grosu şi de premierul Natalia Gavriliţa în data de 3 martie. S-a întâmplat după ce Ucraina şi Georgia au transmis Bruxelles-ului cereri similare. Potrivit autorităţilor de la Chişinău, un răspuns privind perspectiva de aderare a Republicii Moldova la UE ar putea fi formulat în timpul summit-ului Consiliului European care va avea loc în luna iunie.
Similare
RECOMANDĂRI