Dinu Plîngău: Intenţiile Rusiei nu depind de comportamentul autorităţilor de la Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Dinu Plîngău: Intenţiile Rusiei nu depind de comportamentul autorităţilor de la Chişinău

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău ar trebui convocat la Ministerul de Externe pentru a oferi explicaţii după ce senatorul rus, Alexei Puşkov, a declarat că Republica Moldova ar putea ajunge la coşul de gunoi al istoriei. Este opinia preşedintelui interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău.

În acelaşi timp, reprezentanţii guvernării spun că în contextul situaţiei tensionate din regiunea, starea de spirit din societate trebuie să fie una calmă. Totuşi, vicepreşedintele Parlamentului, Mihai Popşoi, spune că toţi care sfidează legea şi vor promova ostentativ simbolistica militară scoasă în afara legii, vor fi amendaţi fără nicio excepţie, notează IPN.

Ieri, senatorul rus Alexei Puşkov a ameninţat-o pe preşedintele Maia Sandu că Republica Moldova ar putea sfârşi la „coşul de gunoi al istoriei”. Declaraţia a fost făcută în contextul promulgării de către şeful statului a legii privind interzicerea simbolurilor agresiunii militare ruse. Reprezentantul Platformei DA spun că astfel de declaraţii nu pot fi tolerate, iar ambasadorul rus trebuie să ofere explicaţii.

„Ambasadorul Federaţiei Ruse trebuia să fie invitat la Ministerul de Externe pentru explicaţii, dacă această declaraţie este o poziţie oficială a Federaţiei Ruse sau este o simplă declaraţie politică a unui parlamentar. Avem un context foarte tensionat în întreaga regiune, este important să ne menţinem calmul. Nu ştim cât va mai dura acest război şi toţi ne dorim să se termine mai repede. Dar autorităţile de la Chişinău trebuie să înţeleagă că pericolele la adresa securităţii Republicii Moldova nu depind de docilitatea celor de la Chişinău. Dacă Kremlinul ar avea intenţii să invadeze Republica Moldova, nu s-ar uita la docilitatea sau la tăcerea noastră”, a spus preşedintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

În acelaşi timp, reprezentanţii guvernării fac apel la calm şi spun că orice tentativă de destabilizare a situaţiei trebuie evitată. Vicepreşedintele Parlamentului, Mihai Popşoi spune că respectarea legii privind interzicerea simbolurilor agresiunii militare va fi atent monitorizată de oamenii legii, însă poliţia nu va interveni în forţă pentru a crea tensiune, ci va aplica amenzile doar după documentarea minuţioasă a fiecărui caz în parte.

„În faţa Parlamentului a fost organizat şi un protest, dar cei care au protestat nu au venit cu simbolurile interzise pentru că ştiau că sunt pasibili de sancţiuni contravenţionale. Legea deja lucrează. Cei care se vor aventura să sfideze legea, vor trebui să plătească din propriul buzunar. Este şi experienţa Uniunii Europene când în cazul unor manifestaţii în masă poliţia nu intervine, se comportă politicos, dar ulterior, persoanele fizice sau cele juridice care au organizat evenimentul sunt identificate de poliţie şi amendate. Anume aşa ne propunem şi noi să facem. Panglica a fost scoasă în afara legii în Georgia după războiul din 2008, în Ucraina după războiul din 2014, nu cumva cei care promovează această simbolică militaristă îşi doresc ca eliberatorii, cu ghilimele de rigoare, să ajungă şi în Republica Moldova?”, s-a întrebat Mihai Popşoi.

Ieri seara târziu, purtătorul de cuvânt al MAEIE Daniel Vodă a difuzat un comentariu la tema respectivă în care, printre altele se spune: „Dat fiind limbajul inacceptabil utilizat în adresa şefei statului din partea reprezentantului oficial al diplomaţiei ruse, MAEIE a dispus convocarea ambasadorului Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov. Recomandăm Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse să ia cunoştinţă de textul discursului Preşedintei Maia Sandu, care este accesibil în limba rusă şi care nu lasă loc de interpretări.
Similare
RECOMANDĂRI