În penitenciarele din R. Moldova ar putea fi create comunităţi terapeutice pentru deţinuţii dependenţi de droguri
Sursa foto:multimedia.parlament.md Vizualizari:

În penitenciarele din R. Moldova ar putea fi create comunităţi terapeutice pentru deţinuţii dependenţi de droguri

În penitenciarele din R. Moldova ar putea fi implementate măsuri pentru prevenirea şi combaterea consumului de droguri. În cadrul şedinţei plenare de ieri, deputaţii au aprobat, în prima lectură, un proiect de lege, care prevede completarea Codului de executare cu un articol ce va reglementa expres posibilitatea de a organiza comunităţi terapeutice în instituţiile penitenciare.

Potrivit notei informative a proiectului, comunităţile terapeutice din penitenciare reprezintă un spaţiu delimitat fizic în incinta instituţiei, în care beneficiarilor le va fi aplicat un complex de metode pentru tratarea dependenţei de substanţe narcotice.

Scopul general al acestei comunităţi terapeutice constă în susţinerea participării rezidentului în procesul de recuperare şi însuşire a unui mod de viaţă corect, schimbarea comportamentală, dezvoltarea şi formarea de noi abilităţi şi responsabilităţi sociale.

De menţionat că în anul 2018, în comun cu experţii norvegienii şi reprezentanţii Pompidou Grup al Consiliului Europei, în Penitenciarul nr. 9 Pruncul a fost demarat proiectul-pilot pentru reabilitarea persoanelor dependente de droguri, numit ”Comunitatea terapeutică”.

Proiectul de lege urmează să fie propus spre examinare în lectură finală în plenul Parlamentului.

Similare
RECOMANDĂRI