Ion Ceban vrea să aprobe în CMC o finanţare inexistentă cu Sectorul 2 din Bucureşti. Primarul din România: „Sunt mirat”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ion Ceban vrea să aprobe în CMC o finanţare inexistentă cu Sectorul 2 din Bucureşti. Primarul din România: „Sunt mirat”

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Municipal Chişinău, care va avea loc joi, 21 aprilie, primarul Ion Ceban a inclus un proiect pentru aprobarea unei finanţări de 1 milion de lei româneşti (200.000 euro) din partea Primăriei Sectorului 2 din Bucureşti. Cu toate acestea, Mainnews.ro scrie, în urma discuţiei cu primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, că nu ar fi dat undă verde acestei alocări, precizând faptul că nu a primit vreun proiect.

Sursa sus-menţionată scrie că refuzat fiind în Federaţia Rusă, stat al cărui jocuri le face în Republica Moldova, primarul municipiului Chişinău, Ion Ceban, căută finanţări în România, scrie deschide.md.

Acesta s-a aflat în ultimele luni într-un adevărat tur de forţă la Bucureşti şi în România, unde s-a întâlnit, printre alţii, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul dezvoltării, Cseke Attila, ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, preşedintele CJ Ilfov, Hubert Thuma, preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene, preşedintele CJ Buzău, Petre Neagu, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, primarul Clujului, Emil Boc, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, primarul Sectorului 5, Cristian Piedone şi primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

O finanţare rătăcită între Bucureşti şi Chişinău

În urma întâlnirii cu Radu Mihaiu, avută pe 15 februarie, Ion Ceban a anunţat un acord cu Primăria Sectorului 2 pentru finanţarea cu 5 milioane lei moldoveneşti (200.000 euro), dar şi a înfrăţire a Sectorului Botanica cu Sectorul 2.

Recent, pe site-ul Primăriei Chişinău a fost publicată ordinea de zi a şedinţei Consiliului Municipal din 21 aprilie, aici regăsindu-se, după cum a remarcat Cristian Hriţuc, fost consilier prezidenţial, un proiect pentru aprobarea finanţării de 200.000 euro.

Radu Mihaiu: Sunt mirat

Contactat de Mainnews.ro, Radu Mihai a negat că o astfel de finanţare ar fi fost aprobată de Consiliul Local al Sectorului 2, precizând faptul că aşteaptă să vadă proiectul din partea Preturii Botanica.

„Există o înfrăţire a Sectorului 2 cu pretura Botanica. Aşteptăm din partea Preturii Botanica orice fel de proiect pe care îl au. Sunt mirat pentru că ei aprobă ajutorul înainte să-l decidă Primăria Sectorului 2. Nu am decis pentru că nu am primit proiectul”, a declarat Radu Mihaiu.

Întrebat despre legăturile lui Ion Ceban cu serviciile de informaţii din Federaţia Rusă, Mihaiu a încercat să se delimiteze de primarul municipiului Chişinău.

„Nu am cunoştinţă, dar această discuţie este între Sectorul 2 şi Pretura Botanica, nu am legătură cu Ion Ceban”, a precizat Mihaiu.

Chestionat în legătură cu faptul că Ceban va încerca, cel mai probabil, să-şi creeze dividende de imagine prin acest ajutor, Mihaiu s-a limitat să precizeze faptul că înţelegerea este de ordin instituţional, având ca scop susţinerea Republicii Moldova.

„Faptul că există instituţional între două sectoare pentru că mi se pare important să susţinem Republica Moldova. Este corect să avem colaborări instituţionale. Finanţarea aceasta nu ar fi pentru Ceban”, a răspuns Radu Mihaiu.

Cine este Ion Ceban

Ion Ceban a fost ales primar al Chişinăului în 2019, candidând din partea Partidului Socialiştilor, ulterior suspendându-şi calitatea de membru al formaţiunii. Mainnews.ro scrie că acesta continuă să fie unul dintre vârfurile de lance ale partidei ruse în Republica Moldova. O investigaţie publicată de Rise Moldova, pe 5 noiembrie 2020, a scos la iveală legături între Ion Ceban şi Serviciul de Informaţii Externe al Federaţiei Ruse (SVR). Mai mulţi agenţi SVR au fost detaşaţi în Republica Moldova în timpul campaniei electorale pentru Primăria Chişinău, aceştia fiind filmaţi şi în sediul lui Ceban de campanie, chiar în seara victoriei în alegeri. Potrivit sursei citate, Ceban s-a întâlnit cu oamenii SVR şi pe 28 septembrie 2020, în sediul PSRM, cu puţin timp înainte ca Igor Dodon să se lanseze în cursa prezidenţială.

După ce Igor Dodon a pierdut alegerile prezidenţiale, la finalul anului trecut, Ion Ceban s-a aflat într-o delegaţia restrânsă care l-a însoţit pe fostul şef al statului la întrevederea cu Dmitri Kozak, şef adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse şi principal responsabil al „dosarului” Republica Moldova.

Similare
RECOMANDĂRI