Istorici: Rusia nu a scăpat de mentalitatea imperialistă şi ne tratează ca pe o regiune marginală
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Istorici: Rusia nu a scăpat de mentalitatea imperialistă şi ne tratează ca pe o regiune marginală

O ingerinţă în politica internă a statului şi un atentat la adresa suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova. Astfel califică unii istorici reacţia reprezentanţilor Federaţiei Ruse la decizia Chişinăului de a interzice simbolurile agresiunii militare în Ucraina. Potrivit lor, ameninţările din partea reprezentanţilor diplomaţiei ruse la adresa preşedintelui Republicii Moldova sunt inacceptabile şi contravin Constituţiei şi dreptului internaţional, notează IPN.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a calificat drept „o adevărată trădare” decizia Parlamentului de la Chişinău de a interzice simbolurile agresiunii militare ruse. Zaharova a ameninţat-o pe Maia Sandu cu „răspunsuri dureroase”, după ce şeful statului a declarat că locul simbolurilor crimelor de război este la coşul de gunoi al istoriei. Istoricii califică aceste ameninţări drept un atentat la adresa suveranităţii ţării.

„Sunt ameninţări la adresa unui stat suveran cum este Republica Moldova. Este o ingerinţă gravă în politica internă. Este un dictat din afară cu conotaţii de ameninţare şi cu o eventuală sancţionare. După aceste ameninţări, înţelegem că urmează să fim sancţionaţi”, a spus istoricul Ion Varta în cadrul unei emisiuni lTV.

„În Constituţie este prevăzut că Republica Moldova este un stat suveran şi independent. Asta înseamnă dreptul de a adopta legi, fără amestecul niciunei ţări. Orice altă abordare este un atac asupra suveranităţii şi independenţei, ceea ce înseamnă încălcarea în mod flagrant şi conştient a normelor dreptului internaţional”, a spus deputatul în primul Parlament, Alexandru Arseni.

De asemenea, potrivit istoricului Sergiu Musteaţă, Republica Moldova ar trebui să reacţioneze la astfel de ameninţări cu curaj, cerând de la partea rusă respect pentru deciziile interne ale statului.

„Este o lipsă de respect şi demonstrează că ei au, în continuare, mentalitate imperialistă. Ei ne tratează ca pe subalterni şi ca pe o regiune marginală. Republica Moldova trebuie să demonstreze verticalitate şi curaj şi să spună că trebuie să fim trataţi ca de la egal la egal. Este o implicare în treburile interne ale ţării, iar Rusia nu are nicio treabă cu deciziile politice de la Chişinău”, a spus istoricul Sergiu Musteaţă.

Ambasadorul rus Oleg Vasneţov a fost convocat la Ministerul de Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova pentru explicaţii în legătură cu ameninţările Rusiei la adresa preşedintelui Maia Sandu. Diplomaţia de la Chişinău a calificat drept inacceptabil limbajul utilizat la adresa Maiei Sandu din partea unui reprezentant oficial al Ministerului rus de Externe.
Similare
RECOMANDĂRI