Janis Mažeiks: Înţelegem motivele din cauza cărora R. Moldova nu a fost capabilă să se alăture sancţiunilor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Janis Mažeiks: Înţelegem motivele din cauza cărora R. Moldova nu a fost capabilă să se alăture sancţiunilor

Ambasadorul UE la Chişinău spune că procesul de obţinere a statutului de ţară candidată la aderare va depinde de răspunsurile la întrebările ce vizează gradul de pregătire a Republicii Moldova pentru eurointegrare. Diplomatul european spune că, în baza unui chestionar, UE va evalua în ce măsură este sau nu pregătită Republica Moldova de a se alătura comunităţii europene. În acelaşi timp, oficialul spune că toate statele membre înţeleg motivele care au determinat Republica Moldova să nu se alăture decât parţial sancţiunilor aplicate Federaţiei Ruse, notează IPN.

După depunerea cererii de aderare la UE, urmează un proces anevoios până la obţinerea statutului de ţară candidată la aderare, spune ambasadorul UE la Chişinău. Diplomatul spune că acum cererile de aderare depuse de Republica Moldova, Ucraina şi Georgia sunt examinate de instituţiile europene, iar următoarea fază este completarea unui chestionar prin intermediul căruia este stabilit gradul de pregătire a ţării pentru aderare.

„Dacă ne uităm la experienţa altor ţări care au depus cerere de aderare, acest proces presupune aplicarea unui chestionar la care ţara trebuia să răspundă, în baza căruia sunt evaluate criteriile economice, criteriile politice, gradul de conformare la acquis-ul comunitar, adică un set de reguli ale Uniunii Europene, care trebuie să fie respectate şi de Republica Moldova. Dar calendarul acestui proces va fi mult mai clar în săptămânile ce urmează. După chestionare va interveni a doua fază şi ea presupune opinia statelor membre. Pentru că o astfel de decizie cere unanimitate. Este un proces care încă se află în discuţii în Uniunea Europeană, iar procesul ar putea fi afectat de răspunsurile Republicii Moldova la întrebările din chestionar. În baza acestor răspunsuri vom putea să evaluăm cum se dezvoltă Republica Moldova şi ce mai rămâne de făcut pentru a avansa spre următoarea fază”, a spus diplomatul european în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroşie” de la postul public de televiziune.

În acelaşi timp, ambasadorul UE spune că niciun stat al comunităţii europene nu condamnă Republica Moldova pentru că nu s-a alăturat sancţiunilor aplicate Rusiei după invazia din Ucraina. Diplomatul laudă Republica Moldova pentru poziţia tranşantă de condamnare a acestui război şi spune că înţelege vulnerabilităţile cu care se confruntă ţara şi care o împiedică să se alăture sancţiunilor.

„Ce ţine de sancţiunile aplicate Rusiei, UE a luat notă de poziţia fiecărei ţări cu referire la aceste sancţiuni. Noi înţelegem motivele pentru care Republica Moldova nu a fost capabilă să se alăture sancţiunilor, motivele ne-am fost explicate de conducerea de vârf. Totuşi, Moldova nu a stat deoparte, s-a alăturat rezoluţiei ONU şi nu doar a votat în favoarea acestei rezoluţii privind suspendarea calităţii de membru a Rusiei, dar a făcut parte din grupul de ţări care au promovat activ această acţiune. R. Moldova şi-a afirmat foarte clar atitudinea faţă de războiul din Ucraina”, a mai spus Janis Mažeiks.

Anterior, atât preşedintele Maia Sandu, cât şi ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Nicu Popescu, au anunţat că Republica Moldova s-a alăturat sancţiunilor aplicate Federaţiei Ruse pe domeniul financiar-bancar. De asemenea, Maia Sandu a anunţat că Republica Moldova nu va permite Rusiei să evite sancţiunile internaţionale prin intermediul băncilor R. Moldova
Similare
RECOMANDĂRI