Maia Sandu: Optăm pentru soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean, e greu de spus ce va fi cu formatul 5+2 după aceste evenimente
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Maia Sandu: Optăm pentru soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean, e greu de spus ce va fi cu formatul 5+2 după aceste evenimente

Republica Moldova are adăposturi, însă acestea nu sunt în număr suficient. În mare parte, acestora le-a fost schimbată destinaţia. Adăposturile nu au fost întreţinute şi s-au deteriorat, fiind într-o stare avariată, iar puţine dintre ele pot fi reabilitate. Declaraţiile au fost făcute de către preşedintele Maia Sandu într-o conferinţă de presă, transmite IPN.

„Asta este realitatea. Nu suntem în situaţia în care să putem construi adăposturi suficiente într-o lună-două. Acolo unde instituţiile statului controlează aceste adăposturi, lucrurile se îmbunătăţesc, dar în mare parte acolo unde s-au întâmplat privatizări, unde a fost schimbată destinaţia sau unde aceste adăposturi nu au fost întreţinute deloc, ele sunt într-o stare foarte gravă. Acolo nu mai e nimic de făcut”, afirmă şefa statului.

Maia Sandu spune că e greu de zis cum va influenţa războiul din Ucraina asupra conflictului transnistrean.

„Noi în continuare optăm pentru soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean. E greu de spus ce va fi cu formatul 5+2 după aceste evenimente şi în ce măsură acest format va mai fi relevant şi potrivit pentru aceste discuţii. Mesajul nostru către regimul de la Tiraspol este să nu creeze alte vulnerabilităţi, să nu comită acţiuni care ar creşte riscurile de atac armat, acţiuni armate pe teritoriul Republicii Moldova. Sper că ei înţeleg riscurile, dar evident că vulnerabilitatea acolo este mare. Monitorizăm, încercăm să fim alerţi la toate aceste lucruri”, a precizat Maia Sandu.

Referitor la informaţia privind majorarea numărul pacificatorilor ruşi în regiunea transnistreană, şeful statului a menţionat că pacificatorii intră în regiune prin punctele de trece a frontierei controlate de autorităţile constituţionale.

„Nu avem o creştere şi nu are cum să se întâmple fără ca organele constituţionale să cunoască acest lucru. Ceea ce vedem în presă sunt discuţii despre o anumită înviorare sau anumite mişcări pe teritoriul transnistrean. Aici am văzut reacţiile Ministerului de interne, a Biroului de reintegrare. Pentru moment nu se confirmă, din informaţiile noastre, dar şi din informaţiile partenerilor de dezvoltare”, a spus Maia Sandu.

Însă, spune şefa statului, riscuri persistă, iar situaţia se poate oricând schimba destul de rapid şi din aceste considerente autorităţile rămân vigilente.

Întrebată despre faptul că militarii ruşi din stânga Nistrului ar fi purtat însemnele cu litera „Z”, preşedinta a declarat că aceştia au fost avertizaţi să le scoată şi, deşi nu s-au conformat imediat, ulterior „simbolurile de război” au fost scoase. Şefa statului a mai spus că a fost informată că aceasta nu a fost o acţiune aprobată cu conducerea misiunii, ci a fost o decizie individuală.

Similare
RECOMANDĂRI