Mihail Podoleak: Avem încredere în R. Moldova, o considerăm o ţară prietenă
Sursa foto:Anadolu Agency Vizualizari:

Mihail Podoleak: Avem încredere în R. Moldova, o considerăm o ţară prietenă

Mihail Podoleak, consilierul preşedintelui ucrainean Zelenski, spune că Kievul are încredere în Republica Moldova şi o consideră o ţară prietenă. Podoleak spune că Ucraina înţelege refuzul Chişinăului de a se alinia politicii de sancţiuni occidentale aplicare Rusiei, în condiţiile în care Republica Moldova este dependentă energetic de Gazprom. Consilierul liderului de la Kiev spune că Ucraina trebuie să pună capăt acestui război prin descurajarea politicii expansioniste a Rusiei. În caz contrar, Kremlinul va încerca să-şi ia revanşa în 2-5 ani, atacând şi alte state, notează IPN.

Consilierul preşedintelui ucrainean acuză Rusia de atrocităţile comise în rândul populaţiei paşnice din Ucraina şi spune că Moscova este profund frustrată de incompetenţa de care a dat dovadă armata rusă. Podoleak spune că după eşecul de a prelua controlul asupra Kievului, Federaţia Rusă îşi concentrează acum tot potenţialul militar în Donbas, iar în următoarea perioadă luptele se vor da în Estul Ucrainei.

„Federaţia Rusă a demonstrat că este incapabilă să lupte cinstit. Şi luptă acum cu civilii paşnici. Ei folosesc tactica siriană, încercuiesc oraşele, le atacă masiv din aer şi suferă civilii neînarmaţi. Cred că lumea ar trebui să se implice mai activ în stoparea acestor crime. Noi avem armata, noi îi vom fugări singuri pe ocupanţi, avem nevoie doar de arme grele pentru a debloca oraşele şi avem nevoie de sisteme de detectare a avioanelor. Noi avem oameni care să mânuiască aceste echipamente. Singura noastră rugăminte către lume este să ne ofere arme. Pentru că noi n-am investit atât de mult în arme cum a făcut-o Rusia, care s-a pregătit din timp de acest război. Rusia se concentrează acum pentru luptele din estul Ucrainei”, a spus Mihail Podoleak, în cadrul unei emisiuni TV.

Consilierul preşedintelui Zelenski spune că o întrevedere între cei doi lideri poate avea loc doar după lupta decisivă din estul Ucrainei. Mihail Podoleak spune că bătălia nu se dă acum doar pentru libertatea ţării sale, ci şi pentru integritatea teritorială a altor state. Potrivit lui, dacă Rusia nu va fi înfrântă acum, pretenţiile expansioniste ale Moscovei se vor accentua.

„Dacă nu vom pune punct acestui război în mod corect, Rusia îşi va păstra potenţialul agresiv, războiul va reizbucni în Europa în 2-5 ani şi va avea urmări grave. Europa trebuie să înţeleagă că noi nu luptăm doar pentru integritatea teritorială a Ucrainei, noi luptăm împotriva politicii expansioniste a Rusiei. Pentru că peste 5 ani Rusia va învăţa lecţiile acestui război, va acumula potenţial militar şi va ataca nu doar Ucraina, ci şi ţările din jur. Avem încredere în R. Moldova şi înţelegem situaţia ei dificilă. R. Moldova are propriul conflict nesoluţionat – Transnistria. Acţiunile R. Moldova reies din dependenţa ei energetică. Da, ne-am fi dorit ca toate statele să fie dure în raport cu Rusia, dar înţelegem poziţia R. Moldova de nealiniere la politica de sancţiuni. Considerăm R. Moldova o ţară prietenă”, a mai spus consilierul preşedintelui ucrainean.

Rusia a atacat Ucraina la 24 februarie, menţionând că este vorba despre o „operaţiune specială” de „demilitarizare şi denazificare”. Printre condiţiile Kremlinului pentru oprirea agresiunii militare din Ucraina se numără statutul de neutralitate al ţării şi recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra peninsulei Crimeea.
Similare
RECOMANDĂRI