Natalia Gavriliţa s-a întâlnit cu omologul său polonez, Mateusz Morawiecki. Războiul de la graniţă şi criza umanitară, pe agendă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Natalia Gavriliţa s-a întâlnit cu omologul său polonez, Mateusz Morawiecki. Războiul de la graniţă şi criza umanitară, pe agendă

Parcursul European al Republicii Moldova, cooperarea guvernamentală cu Polonia, dar şi provocările cu care se confruntă R. Moldova şi Polonia, în contextul regional actual, au fost discutate astăzi, la Varşovia, în cadrul întrevederii prim-ministrei Natalia Gavriliţa cu omologul său polonez, Mateusz Morawiecki.

Şefa Executivului de la Chişinău a subliniat că la fel ca şi Polonia, Republica Moldova se află la graniţă cu războiul şi, începând cu declanşarea acestuia, primeşte refugiaţi, iar autorităţile gestionează o criză umanitară fără precedent şi caută soluţii pentru redresarea economică.

„Republica Moldova rămâne alături de oamenii din Ucraina şi a avut mereu frontierele deschise pentru refugiaţii din ţara vecină. În acest efort observat şi susţinut de comunitatea internaţională, rolul cel mai important l-au avut oamenii din ţara mea, care, din proprie iniţiativă, au acordat refugiaţilor cazare, transport, donaţii, şi alt suport. În acelaşi timp, economia noastră este lovită dur de război - căile de export şi import au fost reorientate, iar Guvernul şi antreprenorii rezolvă zilnic situaţii de urgenţă. Costurile acestui război sunt extrem de mari şi sunt simţite de cetăţeni”, a spus Natalia Gavriliţa.

În context, prim-ministra a apreciat intenţia Poloniei de a oferi Republicii Moldova un sprijin financiar, menţionând că aceşti bani vor ajuta Guvernul să continue programele de suport pentru cetăţeni şi afaceri. În cadrul întrevederii a fost semnat Programul executiv în domeniul culturii, educaţiei şi ştiinţei pentru anii 2022-2025, dar şi Acordul de împrumut între Guvernul Republicii Polone şi Guvernul Republicii Moldova, în sumă de 20 milioane de euro.

Împrumutul, care are o dobândă de 0,01%, a fost acordat pe un termen de 20 de ani şi va fi utilizat pentru finanţarea cheltuielilor bugetare. Şefa Executivului de la Chişinău a subliniat că Polonia rămâne un partener de încredere şi în procesul de integrare a Republicii Moldova în UE, iar statul nostru mizează pe ajutorul părţii poloneze în iniţiativa de abolire a cotelor pentru exportatorii basarabeni.

„Nicio criză modernă nu poate fi rezolvată unilateral. Modelul european de cooperare şi dezvoltare este un garant al păcii şi prosperităţii, iar Moldova priveşte spre acest model cu admiraţie şi respect şi speră că, într-o zi, va putea aduce valoare adăugată ca membru deplin al Uniunii Europene. Ne bucurăm de sprijinul Poloniei, o ţară care ne înţelege, o ţară care ştie cum să ne ajute şi o ţară care e un model de parcurs european”, a adăugat prim-ministra.

La rândul său, premierul Mateusz Morawiecki a ţinut să evidenţieze că Polonia va susţine în continuare Republica Moldova în efortul de gestionare a crizelor, în implementarea Acordului de Asociere, precum şi în alte domenii concrete legate de procesul de integrare europeană. Oficialii au mai vorbit despre negocierile pe care le duce Republica Moldova în vederea obţinerii eliminării cotelor pentru export şi liberalizării autorizaţiilor de transport.
Similare
RECOMANDĂRI