Nicu Popescu: „Ne pregătim de chestionarul din partea CE care va evalua gradul de compatibilitate cu UE la toate cele 33 de capitole de aderare”
Sursa foto:mfa.gov.md Vizualizari:

Nicu Popescu: „Ne pregătim de chestionarul din partea CE care va evalua gradul de compatibilitate cu UE la toate cele 33 de capitole de aderare”

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe şi integrării Europene Nicu Popescu i-a găzduit la Chişinău pe omologii din Austria, Cehia şi Slovacia: ministrul federal pentru afaceri europene şi internaţionale Alexander Schallenberg, ministrul afacerilor externe Jan Lipavský şi ministrul afacerilor externe şi europene Ivan Korčok. În cadrul întrevederii, şefii celor patru diplomaţii au discutat noi oportunităţi de cooperare cu privire la avansarea Republicii Moldova pe traseul european după depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană.

„Locul nostru este în Uniunea Europeană iar reformele continuă – integrarea europeană înseamnă instituţii reziliente, combaterea corupţiei, consolidarea democraţiei şi modernizarea R. Moldova. Ne pregătim de chestionarul din partea Comisiei Europene care va evalua gradul nostru de compatibilitate cu Uniunea Europeană. Acest exerciţiu va solicita un efort instituţional colosal pentru a sistematiza informaţia la toate cele 33 de capitole de aderare la UE, inclusiv gradul de transpunere a legislaţiei europene, politicile în vigoare, dar şi capacitatea administrativă necesară”, a menţionat vicepremierul Nicu Popescu.

Oficialul şi-a exprimat convingerea că apropierea şi integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană vor avea o nouă dinamică, inclusiv în perioada deţinerii de către Republica Cehă a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în a doua jumătate a anului curent. În context, ministrul Nicu Popescu a exprimat angajamentul autorităţilor de la Chişinău de a lucra în legătură strânsă cu preşedinţia în exerciţiu şi cu statele membre pentru a finaliza procesul de completare a chestionarului.

De asemenea, vicepremierul a reiterat că unul dintre obiectivele centrale pe plan extern vizează intensificarea discuţiilor cu partenerii europeni pentru asigurarea securităţii energetice a R. Moldova. În Declaraţia finală a Consiliului UE din 25 martie este inclus angajamentul statelor membre de a achiziţiona în comun gaze naturale, gaze lichefiate şi hidrogen. Astfel, noua platformă va fi disponibilă Republicii Moldova şi va facilita în viitor achiziţiile de gaze naturale.

Miniştrii au discutat despre evoluţiile regionale şi riscurile de securitate, în contextul războiului declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina. Oficialii au condamnat cu fermitate agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei, făcând apel la respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării vecine. În context, interlocutorii s-au referit la criza umanitară cauzată de acest război tragic şi la numărul mare de refugiaţi ucraineni care au găsit adăpost în Republica Moldova şi, prin R. Moldova, în statele europene, inclusiv în Austria, Cehia şi Slovacia.

„Unitatea şi aderenţa noastră la valorile şi principiile europene au fost reconfirmate prin solidaritatea enormă de care am dat dovadă ca popor şi ajutorul sincer oferit refugiaţilor ucraineni încă din prima zi a războiului. Nu am fost singuri. Echipa Europa a fost alături de noi şi în criza umanitară”, a spus ministrul Nicu Popescu.

Vicepremierul a mulţumit pentru sprijinul Austriei care va prelua 2000 de refugiaţi direct din Republica Moldova, proces care deja a început, cu peste 300 de cetăţeni ucraineni relocaţi în Austria. De asemenea, oficialul s-a referit la sprijinul financiar acordat de Cehia în gestionarea crizei, precum şi la asistenţa umanitară livrată R. Moldova de Slovacia în cadrul vizitei din această săptămână a preşedintelui Zuzana Čaputova la Chişinău.

Şeful diplomaţiei Republicii Moldova a comunicat omologilor săi că războiul şi situaţia de insecuritate au generat şi multiple provocări pe plan economic, menţionând că mulţi exportatori nu-şi mai pot vinde produsele pe pieţele din est iar transportatorii nu pot accesa rutele tradiţionale din regiune, care sunt închise din cauza acţiunilor militare. În context, diplomaţii au vorbit despre disponibilitatea de traversare a transportului rutier marfar prin Austria, Cehia şi Slovacia şi identificarea modalităţilor de a spori prezenţa produselor din R. Moldova pe pieţele acestor ţări.

„Republica Moldova rămâne a fi un stat prioritar în asistenţa pentru dezvoltare din partea celor trei state, beneficiind de finanţarea de proiecte direcţionate spre îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor R. Moldova.

Ne dorim să fie sprijinite proiectele de infrastructură pentru localităţi. Proiecte concrete pentru construcţia sau modernizarea sistemelor de aprovizionare cu apă şi canalizare, pentru renovarea grădiniţelor, şcolilor, caselor de cultură şi a altor obiecte de infrastructură locală sau pentru dezvoltarea afacerilor locale şi de eficienţă energetică,  a adăugat ministrul Nicu Popescu.

Părţile au discutat şi despre alte iniţiative concrete în beneficiul cetăţenilor noştri – un subiect prioritar în acest sens la constituit posibilitatea promovării încheierii unor acorduri pentru diminuarea costurilor pentru roaming cu toate statele Uniunii Europene şi în plan bilateral cu Austria, Cehia şi Slovacia. 

„Săptămâna viitoare la Berlin vom discuta cu prietenii noştri europeni în cadrul Conferinţei de susţinere a Moldovei, o iniţiativă a României, Franţei şi Germaniei, sprijinită deplin de Austria, Cehia şi Slovacia. Crearea acestei Platforme de Sprijin este un alt exemplu elocvent de solidaritate a comunităţii internaţionale pentru mobilizarea unui ajutor mai mare R. Moldova în procesul de integrare europeană şi gestionare a crizei umanitare”, a conchis Nicu Popescu.

Similare
RECOMANDĂRI