Oleg Serebrian: Nu există un pericol iminent ca depozitul de muniţii de la Cobasna să fie folosit în războiul din Ucraina
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Oleg Serebrian: Nu există un pericol iminent ca depozitul de muniţii de la Cobasna să fie folosit în războiul din Ucraina

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian spune că, deocamdată, nu există pericole de natură militară la adresa Republicii Moldova. Potrivit oficialului, o eventuală folosire a aeroportului de la Tiraspol de către armata rusă este doar o ipoteză. De asemenea, Oleg Serebrian spune că atât elitele politice şi economice, cât şi populaţia din zonă resping ideea unui atac asupra Ucrainei din regiunea transnistreană, notează IPN.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare spune că declaraţiile privind o eventuală pregătire a aeroportului din Tiraspol pentru a primi aeronave ruseşti reprezintă doar o presupunere. Potrivit oficialului, nu există informaţii care ar proba folosirea regiunii transnistrene în scopuri logistice de către armata rusă. Mai mult, Serebrian spune că şi folosirea muniţiilor de la Cobasna în războiul din Ucraina, la acest moment, este puţin probabilă.

Din punct de vedere militar, n-am primit niciodată dovezi concludente că ar exista pregătiri militare în zona transnistreană. Posibilitatea de a folosi regiunea în sens logistic este o ipoteză. Deocamdată, operaţiunile militare sunt destul de departe de raionul Râbniţa, recent trupele ruse s-au retras chiar şi de lângă Nicolaev spre frontiera administrativă a regiunii Herson. Să spunem că există un pericol iminent ca acest depozit să intre în zona operaţiunilor militare, nu putem. Nu există pericolul ca acest depozit să fie utilizat”, a spus Oleg Serebrian în cadrul unei emisiuni.

Potrivit vicepremierului, cei 1500 de militari ruşi prezenţi în regiunea transnistreană, ar reprezenta un număr foarte mic în raport cu amploarea războiului din Ucraina. Oficialul spune că atât conducerea regiunii, cât şi populaţia nu agreează ideea unui atac asupra Ucrainei.

„Pericolul este destul de limitat, dacă ne gândim la proporţiile acestui război. Judecând după cifre, după efectivele militare care sunt în regiunea Odesei, mi se pare puţin probabil ca să se intre în Ucraina din această zonă. În plus, retorica ce vine de la Tiraspol mi se pare destul de prudentă în raport cu Ucraina. Nu pot să spun că există un pericol de natură militară la adresa noastră. Să nu uităm că o bună parte a establishment-ului politic şi economic de acolo sunt cetăţeni ucraineni, conexiunile acestei regiuni cu Ucraina sunt foarte mari, e o componentă etnică ucraineană importantă în zonă, cam 1/3 din populaţia regiunii sunt cetăţeni ucraineni, nici în societate nu este împărtăşită ideea unui atac asupra Ucrainei. Nici mediul de afaceri de acolo şi nici populaţia nu este în favoarea acestui război”, a mai spus vicepremierul.

La data de 5 aprilie, Statul Major al Forţelor Armate ucrainene a anunţat că aeroportul de la Tiraspol este pregătit pentru a primi aeronave ruseşti. De asemenea, potrivit Kievului, „nu este exclusă folosirea teritoriului autoproclamatei republici nistrene din Republica Moldova pentru a susţine o operaţiune ofensivă pe direcţia Sud”.

Similare
RECOMANDĂRI