Olesea Stamate: Legea securizării spaţiului informaţional ar fi riscantă în cazul unei guvernări pe care am avut-o până acum
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Olesea Stamate: Legea securizării spaţiului informaţional ar fi riscantă în cazul unei guvernări pe care am avut-o până acum

Prevederi din proiectul legii securizării spaţiului informaţional ar fi riscante în cazul unei guvernări pe care am avut-o până acum, dar PAS a demonstrat că este de bună-credinţă. Declaraţia aparţine şefei Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului, Olesea Stamate. Potrivit lui Stamate, temerile că legea ar putea fi folosită drept bâtă politică împotriva instituţiilor media incomode sunt nefondate.

Vicepreşedinta PAS spune că, adiţional legii securizării spaţiului informaţional, vor fi aprobate regulamente care vor exclude orice potenţiale abuzuri, notează IPN.

Preşedinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului spune că securizarea spaţiului informaţional este un imperativ al vremurilor noastre, în special în contextul crizei de securitate din regiune. Olesea Stamate spune că odată cu interdicţia retransmiterii posturilor TV din Federaţia Rusă nu va exista un vid informaţional, ci vor fi puse la dispoziţia publicului surse media alternative.

„În Republica Moldova avem, de ani buni, propagandă masivă şi această propagandă şi-a lăsat amprenta pe ceea ce se întâmplă la noi în societate. Dar pe lângă limitarea surselor care duc o propagandă activă, este la fel de important să oferim alternativă informaţională, inclusiv vorbitorilor de limba rusă. Ei urmăresc aceste posturi TV pentru că nu există alternativă de calitate. De asta ne vom gândi să asigurăm o alternativă credibilă, care oferă informaţii obiective, echidistante”, a spus Olesea Stamate, în cadrul unei emisiuni.

Potrivit proiectului de lege aprobat în prima lectură, Serviciul de Informaţii şi Securitate obţine prerogativa de a bloca portalurile care fac propagandă, dezinformează sau instigă la ură. Olesea Stamate spune că nu există riscul ca această prevedere să fie folosită pentru a închide gura presei incomode guvernării.

„Asemenea prevederi ar putea fi riscante în cazul unei guvernări pe care am avut-o anterior. În contextul guvernării actuale nu cred că există vreun risc deoarece am demonstrat nu o singură dată că suntem o guvernare de bună-credinţă şi nu vrem să limităm drepturile şi libertăţile nici ale cetăţenilor, nici ale mass-media. Dar după elaborarea acestei legi urmează a fi elaborat cadrul instituţional cu regulamente foarte clare cum, când şi cine aplică sancţiuni, astfel încât riscurile de potenţiale abuzuri să fie cât mai mici. Legea a fost adoptată doar în calitate de concept în prima lectură, vor urma consultări publice”, a mai spus Olesea Stamate.

Potrivit legii securizării spaţiului informaţional, va fi interzisă retransmisia ştirilor şi emisiunilor informativ-analitice din statele care nu au ratificat Convenţia privind Televiziunea Transfrontalieră. Federaţia Rusă nu a ratificat această convenţie.

Similare
RECOMANDĂRI