Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Parlamentul a confirmat componenţa comisiei de evaluare a integrităţii candidaţilor la funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii şi al Procurorilor

Parlamentul de la Chişinău a confirmat astăzi, prin vot, componenţa comisiei de evaluare a integrităţii candidaţilor la funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii şi al Procurorilor. E o primă etapă a evaluării care are scopul de a reforma justiţia din Republica Moldova. Deputaţii socialişti şi comunişti au susţinut numirea a trei experţi naţionali în comisie, dar au refuzat să voteze pentru cei trei candidaţi propuşi de partenerii externi.

Comisia de evaluare a integrităţii candidaţilor este formată din şase membri. Trei dintre ei au fost numiţi de partenerii de dezvoltare iar ceilalţi trei au fost propuşi de către Parlamentul republicii moldova.

Candidaturile Nadejdei Hriptievschi şi Tatianei Răducanu au fost propuse de Partidul Acţiune şi Solidaritate iar cea a lui Vitalie Miron de Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor. Nadejda Hriptievschi este director de programe la Centrul de Resurse Juridice din Republica Moldova. Din iunie 2021 este membru al Comitetului consultativ independent anticorupţie. Tatiana Răducanu a fost judecător la Curtea Supremă de Justiţie, în perioada 2005-2016. Iar Vitalie Miron a fost consilier la cabinetul primarului general al Chişinăului, în perioada 2019-2022.

Din comisia de evaluare fac parte şi juriştii Victoria Henley din Statele Unite, Nona Tsotoria din Georgia şi Herman Von Hebel din Olanda, membri propuşi de partenerii de dezvoltare. Opoziţia nu a votat candidatura acestora.

OLESEA STAMATE, preşedintele Comisiei Juridice, Numiri şi Imunităţi: „Comisia de pre veting cum îî spunem noi aşa pe scurt nu selectează membrii CSM şi CSP ei verifică doar partea de integritate şi doar cei care sunt integri vor fi deja propuşi adunărilor generale a procurorilor şi judecătorilor”.

VLADIMIR VORONIN, deputat BECS: „Înseamnă că noi în ţară nu avem oameni destoinici care să facă acest lucru?

OLESEA STAMATE, preşedintele Comisiei Juridice, Numiri şi Imunităţi: „O reformă veritabilă a justiţiei are nevoie de oameni curajoşi, oameni integri care nu se vor teme să evaluzeze foşti colegi din breasla judecătorilor sau a procurorilor, totodată avand şi susţinerea şi expertiza care poate fi oferită şi de experţii străini”.

MARINA TAUBER, deputat Partidul Politic ,,ŞOR'': „De ce noi nu am putut să dezbatem aceste proiecte joi sau joia care vine, în ce constă graba?”

IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului: „Lupta cu bandiţii şi cu hoţii nu are vacanţă şi nu are regim special, e continuă”

Membrii Comisiei de Evaluare au studii superioare, reputaţie ireproşabilă,  cel puţin 10 ani de experienţă în domenii juridic, economic, fiscal sau  investigarii infracţiunilor de corupţie şi nu au deţinut funcţii politice sau în sistemul de justiţie în ultimii trei ani. Integritatea candidaţilor va fi evaluată în funcţie de activitatea profesională, avere şi lipsa unor bănuieli de corupţie.
 
Similare
RECOMANDĂRI