Perspectiva de aderare să devină fapt împlinit, Mihail Popşoi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Perspectiva de aderare să devină fapt împlinit, Mihail Popşoi

Comitetul de asociere R. Moldova – Uniunea Europeană a cerut instituţiilor europene să lucreze pentru a oferi Republicii Moldova statutul de ţară-candidat de aderare la Uniunea Europeană – nici mai mult, nici mai puţin decât s-a acordat Ucrainei la începutul lunii martie. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul conferinţei de presă a celor doi copreşedinţi ai Comitetului de asociere UE – Republica Moldova, Siegfried Mureşan şi Mihail Popşoi, după şedinţa de ieri a forului, notează IPN.

Mihail Popşoi a subliniat în cadrul reuniunii importanţa valorificării tuturor oportunităţilor trecute în Memorandumul de înţelegere între Parlamentul Republicii Moldova şi Parlamentul European, semnat la finele anului trecut.

El s-a referit şi la criza refugiaţilor cu care se confruntă R.Moldova. „Moldova a primit un număr mare de refugiaţi ucraineni şi am încercat să le oferim toată asistenţa de care au avut nevoie. Mulţumim pentru ajutorul important oferit deja de partenerii noştri europeni şi contăm pe sprijinul lor în continuare”, a menţionat Mihail Popşoi.

Totodată, vicespeakerul a exprimat recunoştinţă Uniunii Europene, Parlamentului European pentru tot suportul oferit constant R. Moldova până acum, inclusiv în combaterea pandemiei de COVID-19, în depăşirea crizei energetice cumplite din anul trecut.

Copreşedintele Comitetului din partea Uniunii Europene, Siegfried Mureşan, a menţionat faptul că Republica Moldova a câştigat foarte multă încredere în ultima vreme pe plan european, în special în contextul crizei refugiaţilor, asigurând stabilitatea în vecinătatea estică a UE. „Cetăţenii Republicii Moldova şi-au deschis uşile şi casele pentru a oferi adăpost şi ajutor acestor oameni, şi merită toată admiraţia şi încurajarea”, a remarcat europarlamentarul.

Potrivit eurodeputatului, Parlamentul European a sprijinit eforturile Republicii Moldova în acest sens şi este gata să amplifice susţinerea. „Stabilitatea şi siguranţa Republicii Moldova este esenţială pentru securitatea şi siguranţa Uniunii Europene”, a accentuat Siegfried Mureşan.
Similare
RECOMANDĂRI