Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Premierul Belgiei, la Chişinău: Nu văd impedimente pentru ca R. Moldova să obţină statutul de candidat a UE

Azi, la Chişinău s-a aflat în vizită oficială prim-ministrul Belgiei, Alexander de Croo. Oficialul a avut o întrevedere cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Şeful statului a solicitat sprijinul Belgiei pentru deschiderea pieţei pentru produsele moldoveneşti. De cealaltă parte, oficialul belgian spune că nu vede impedimente pentru ca Republica Moldova să obţină statutul de candidat la eurointegrare.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Mizăm pe sprijinul Belgiei pentru acceptarea cererii Republicii Moldova şi obţinerea statutului de ţară candidat.Procesul de integrare europeană este unul complex şi de durată, înţelegem asta şi suntem pregătiţi să ne facem temele pentru a oferi cetăţenilor viitorul pe care îl merită.”

ALEXANDER DE CROO, premierul Regatului Belgiei: „Am discutat despre aspiraţiile europene ale basarabenilor, noi cunoaştem că Republica Moldova priveşte spre occident, spre lumea liberă, şi trebuie să fie parte la lumea liberă.”

Oficialul a declarat că Belgia este gata să ofere Republicii Moldova ajutor tehnic, în special în ceea ce priveşte activitatea poliţiei şi justiţiei. Preşedintele Maia Sandu a cerut şi sprijin economic.

ALEXANDER DE CROO, premierul Regatului Belgiei: „Putem să acordăm asistenţă tehnică în mai multe domenii, cum ar fi justiţie, poliţie, energie regenerabilă, securitate nucleară. Dacă vorbim de domeniul poliţiei, vom semna în scurt timp un acord de colaborare. Consider că acestea sunt nişte modalităţi tangibile de conclucrare şi de a spriji agenda guvernării.”

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Deschiderea pieţei belgiene pentru fructele moldoveneşti şi alte produse, care nu pot ajunge pe pieţele din est, ar fi un ajutor direct pentru producătorii noştri. Vrem să extindem investiţiile belgiene în ţara noastră şi credem că avem un bun potenţial de creştere în acest sens.”

Preşedintele Republicii Moldova a avut astăzi o discuţie telefonică şi cu Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al Preşedintelui Statelor Unite ale Americii. Oficialii au discutat despre provocările de securitate în regiune, consecinţele războiului din Ucraina şi agenda bilaterală moldo-americană. Săptămâna viitoare, la Washington, va avea loc Dialogul Strategic SUA-Republica Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI