Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Preşedintele CE, Charles Michel, la Chişinău: Este de datoria Uniunii Europene să ajute şi să susţină R. Moldova

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a efectuat, astăzi, o vizită de lucru în Republica Moldova. El s-a întâlnit cu preşedintele Maia Sandu şi a anunţat că Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova încă un ajutor de 30 milioane de euro. 15 milioane pentru managementul migraţiei, iar alte 15 milioane de euro pentru a-şi spori rezilienţa şi a moderiza sectorul Apărării. Dupa întrevederea cu şeful statului, Charles Michel a vizitat centrul de plasament al refugiatilor de la "Moldexpo Chişinău".

La MoldExpo sunt 348 de regugiaţi iar preşedintele Consiliului European a stat de vorbă cu unii dintre ei.

"Salut. Cum te numeşti?  - Avram. "

 VICTORIA  refugiată, Harkov: „Când a venit momentul să plecăm, am decis să venim la Chişinău, unde sunt oameni buni, calzi. Vă spun sincer că am să plec de aici în lacrimi. "

CHARLES MICHEL preşedintele Consiliului European: „Victoria eu văd speranţă în ochii dumneavoastră."

VICTORIA  refugiată, Harkov: „Speranţa moare ultima "  

Preşedintele Consilului European a anunţat că Uniunea Europeană va ajuta şi în continuare Republica Moldova şi va oferi 15 milioane de euro pentru a face faţă crizei umanitare.

CHARLES MICHEL preşedintele Consiliului European: „Republica Moldova a fost afectată de incidente, de provocări, dar, de la începutul invaziei în Ucraina, este evident că Republica Moldova a condamnat agresiunea Rusiei şi a primit un număr enorm de refugiaţi ucraineni. Este de datoria Uniunii Europene să ajute şi să susţină ţara voastră, pentru stabilitatea şi securitatea voastră, integritatea teritorială. Această susţinere de 13 milioane de euro pentru programe umanitare, va continua cu 15 milioane pentru managementul migraţiei.”

Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova încă 15 milioane de euro pentru a-şi spori rezilienţa şi a moderiza sectorul apărării.  

CHARLES MICHEL preşedintele Consiliului European: „Anul trecut, am anunţat un ajutor de 7 milioane de euro pentru echipamente medicale în domeniul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace şi, în acest an, planificăm să sporim sprijinul pentru Republica Moldova, oferind forţelor armate echipament suplimentar. De asemenea, vom consolida coeziunea socială pentru opunerea atacurilor cibernetice.”

Preşedintele Maia Sandu a mulţimit pentru ajutorul umanitar oferit de UE şi a declarat că Republica Moldova are nevoie de investiţii pentru relansarea economiei.

MAIA SANDU  preşedintele Republicii Moldova: „Cetăţenii noştri şi-au deschis inimile şi casele pentru a oferi adăpost refugiaţilor din Ucraina, mai bine de 90 de mii rămân în continuare în ţara noastră. Contăm pe susţinerea partenerilor pentru a putea continua să oferim sprijin celor care fug din calea războiului. Apreciem în acest context asistenţa oferită de UE. Eliminarea tarifelor pentru produsele moldoveneşti şi extinderea categoriilor de produse admise pe piaţa europeană ar fi de mare ajutor pentru antreprenorii din ţara noastră. Procesul de integrare europeană este complex şi de durată. Nu căutăm scurtături sau concesii de procedură, dar vrem să oferim cât mai curând cetăţenilor viitorul pe care îl merită.”

Este a doua vizită a preşedintelui Consliului European la Chişinău, după cea din februarie 2021. De la începutul declanşării războiului ruso-ucrainean, în Republica Moldova au venit mai mulţi oficiali europeni şi şefi de state, printre ei  preşedintele României, Klaus Iohannis, preşedintele Republicii Letonia, Egils Levits, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken şi miniştrii afacerilor externe din Austria, Cehia, Slovacia, Italia, Spania, Germania şi Danemarca.
Similare
RECOMANDĂRI