Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Preşedintele Letoniei la Chişinău: Vom primi 500 de refugiaţi ucraineni, 30 dintre ei vor merge spre Riga, împreună cu mine

Preşedintele Letoniei, Egils Levits, se află într-o vizită oficială în Republica Moldova şi a anunţat că ţara sa va ajuta autorităţile de la Chişinău să facă faţă crizei umanitare. Letonia va primi 500 de refugiaţi ucraineni iar 30 de refuguiaţi vor pleca chiar azi, cu avionul prezidenţial.

EGILS LEVITS preşedintele Republicii Letonia: „Letonia, la fel ca şi Republica Moldova, este de partea Ucrainei. Noi sprijinim Ucraina în toate aspectele.Felicităm Republica Moldova în reacţia imediată, în găzduirea fluxului de cetăţeni din Ucraina, pentru că i-aţi ajutat. Cu adevărat, 96 de mii refugiaţi, pentru ţări de dimensiunile Republici Moldova, este un număr foarte mare. Noi am fost de acord să primim 500 de refugiaţi ajunşi în R. Moldova, să-i aducem în Letonia. 30 dintre ei chiar acum vor pleca spre Riga, împreună cu mine şi delegaţia mea. Letonia a alocat o contribuţie pentru planul de răspuns regional pentru refugiaţi şi pentru activităţile UNICEF din Republica Moldova, dar suplimentar a fost oferită şi finanţare bilaterală pentru a sprijini eforturile de a ajuta refugiaţii.”

MAIA SANDU preşedintele Republcii Moldova: "Apreciez faptul ca Letonia a acceptat sa primeasca 500 de refugiati ucraineni din R. Moldova. Mulţumim şi pentru ajutorul umanitar transportat astăzi la Chişinau. Stimate, domnule preşedinte, este clar că războiul din Ucraian va afectat mult Moldova. S-au oprti importurile şi exporturile către pieţele din est, deschiderea pieţei Letoniei pentru produsele moldoveneşti ar reprezenta un ajutor direct pentru antrepreborii din Moldova. În acest context suntem recunoscători pentru decizia guvernului dumneavoastră de  permite tranzitul transportului rutier de marfurilor fara acte permissive, până la sfârşitul lunii iunie.”

Este a şasea vizită a unui preşedinte de stat european în Republica Moldova în ultimele trei săptămâni. Pe 30 martie, la Chişinău, s-a aflat într-o vizită de lucru preşedintele Slovaciei, Zuzana Čaputová. Iar în perioada 16-23 martie, Republica Moldova fost vizitată de preşedinţii Elveţiene,  Poloniei, Estoniei şi României.
Similare
RECOMANDĂRI