Prim-ministrul Natalia Gavriliţa, în discuţii cu şefii diplomaţiei din Germania, Franţa şi România
Necesitatea mobilizării asistenţei externe pentru gestionarea crizei umanitare din Republica Moldova a fost discutată astăzi, la întrevederea prim-ministrului Natalia Gavriliţa cu şefii diplomaţiei germane, franceze şi române. În discuţii, oficialii au condamnat acţiunile militare desfăşurate în Ucraina, pledând pentru identificarea unor soluţii paşnice a razboiului, care lasă o amprentă semnificativă în diverse domenii importante pentru dezvoltarea Republicii Moldova.
Prim-ministrul a exprimat recunoştinţă partenerilor europeni pentru furnizarea de asistenţă umanitară, în contextul afluxului de refugiaţi sosiţi în ţara noastră din Ucraina. De asemenea, şefa Executivului a mulţumit pentru organizarea Conferinţei donatorilor „Moldova Support Platform”, subliniind că mizează pe rezultate tangibile şi decizii concrete, aprobate în interesul oamenilor din Republica Moldova, care sunt în aşteptarea depăşirii crizelor şi continuării procesului de integrare europeană.
„În ciuda dificultăţilor existente la moment, suntem hotărâţi să ne urmăm agenda de construire a unui stat european modern. Consolidarea bunei guvernări, restabilirea statului de drept, lupta împotriva corupţiei şi sporirea rezilienţei economice fac parte din priorităţile noastre. Înţelegem că procesul de aderare la UE este unul lung, necesită transformări profunde, iar acesta necesită cât mai multă susţinere din partea statelor membre ale UE”, a spus Natalia Gavriliţa.
Prim-ministrul a menţionat cele mai vulnerabile sectoare pe care urmează să fie concentrate eforturile de investiţii semnificative şi intervenţii cheie pentru a asigura stabilitatea şi a reduce riscurile sectoriale, cum ar fi eficienţa energetică şi securitatea aprovizionării cu energie, finanţarea sectorului privat, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii, asigurarea securităţii alimentare, construirea rezistenţei la ameninţările hibride şi creşterea rezistenţei sociale.
La rândul lor, miniştrii de Externe din Germania, Franţa şi România au menţionat că ţările sale vor rămâne alături de Republica Moldova, atât în perioada crizelor generate de război, cât şi în procesul de integrare europeană, sprijinind eforturile ţării noastre în reformarea domeniilor-cheie.