Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

R. Moldova a început să completeze chestionarul de aderare la UE. Nicu Popescu: Acesta conţine 369 de întrebări

Republica Moldova a început să completeze chestionarul de aderare la Uniunea Europeană. Acesta conţine două documente, care în decurs de o lună, urmează să fie trimise Uniunii Europene. Potrivit ministrului de Externe, Nicu Popescu, la completarea chestionarului muncesc grupuri de lucru din cadrul Preşedinţiei, Parlamentului, Guvernului şi societăţii civile.

NICU POPESCU ministrul de Externe şi Integrăii Europene: „Sunt două chestionare, la această etapă este primul chestionar, 369 de întrebări, care ţin predomenant de funcţionarea sistemului politic din RM. Sunt întrebări de genul: cum funcţionează care sunt principalele prevedeti constituţionale, ce ţine de liberatatea exrpresie, libertatea de întrunire, cum funcţionează sismtemul judiciar. Obiectivul nostru e să completăm şi să trimitem chestionarul Uniunii Europene, aproximativ peste o lună, asta ar fi cam la mijlocul lunii mai.”

Până la sfârşitul săptămânii, autorităţile de la Chişinău vor primi şi al doilea chestionar, cu întrebări privind legislaţia şi respectarea standardelor europene în Republica Moldova. Experţi din România şi din alte ţări ale Uniunii Europene au promis să ajute autorităţile de la Chişinău să completeze chestionarul.

Nicu Popescu a anunţat că răspunsurile la întrebările din chestionar vor fi analizate de UE, iar la sfârşitul lunii iunie, Consiliul European va anunţa dacă Republica Moldova e gata să treacă la o nouă etapă de aderare. Preşedintele Maia Sandu a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la UE pe 3 martie. Documentul a fost transmis preşedintelui francez Emmanuel Macron ca lider al ţării care deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.
Similare
RECOMANDĂRI