R. Moldova nu recunoaşte aşa numitul „scrutin” care se va desfăşura pe teritoriul regiunii Osetia de Sud din Georgia la 10 aprilie
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

R. Moldova nu recunoaşte aşa numitul „scrutin” care se va desfăşura pe teritoriul regiunii Osetia de Sud din Georgia la 10 aprilie

"Republica Moldova nu recunoaşte aşa numitul „scrutin” care se va desfăşura pe teritoriul regiunii Tskhinvali/Osetia de Sud din Georgia la 10 aprilie curent şi reconfirmă sprijinul ferm pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internaţional", anunţă Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

"Împărtăşim pe deplin îngrijorările autorităţilor constituţionale georgiene în legătură cu intenţia de organizare în această regiune a Georgiei a aşa-zisului „referendum” şi condamnăm acest act de încălcare a normelor şi principiilor fundamentale ale dreptului internaţional, consfinţite în Carta ONU şi Actul final de la Helsinki", se arată într-un comunicat al MAEIE.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene reiterează poziţia principială a Republicii Moldova că orice încercări de ocupare sau anexare a teritoriilor unui stat independent constituie o ameninţare gravă la adresa păcii, securităţii şi stabilităţii internaţionale.

Amintim că Osetia de Sud plănuieşte să organizeze un referendum pe tema alipirii la Rusia, după alegerile regionale programate să aibă loc pe 10 aprilie, a informat agenţia de presă RAI Novosti.

Moscova a recunoscut independenţa atât a Osetiei de Sud, cât şi a Abhaziei, după războiul cu Georgia din 2008. Federaţia Rusă are staţionaţi mii de militari în ambele regiuni şi acordă sprijin financiar substanţial.

Similare
RECOMANDĂRI