Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

R. Moldova va primi în curând un chestionar din partea Comisiei Europene care va arăta cât de mult a avansat în procesul de aliniere la standardele UE

În următoarele zile autorităţile de la Chişinău vor primi un chestionar din partea Comisiei Europene care va arăta cât de mult a avansat Republica Moldova în procesul de aliniere la standardele Uniunii Europene. Ministru de Externe, Nicu Popescu a avut azi întrevederi cu miniştrii afecerilor externe din Austria, Slovacia şi Cehia, care şi-au reconfirmat sprijimul pentru Republica Moldova în gestionarea crizei refugiaţilor şi a parcursului european.

Nicu Popescu a anunţat că Republica Moldova va primi în următoarele zile un chestionar din partea Comisiei Europene pentru a fi evaluat gradul de compatibilitate cu standardele Uniunii Europene. El a precizat că acesta este un pas extrem de important în procesul de integrare în UE.

NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a Republicii Moldova: „Răspunsul acestui chestionar ne va permite nouă şi partenerilor noştri europeni să evaluăm gradul nostru de compatibilitate cu standardele noastre europene. Un pas important în procesul nostru de integrare europeană. Aceste exerciţiu va solicita un efort instituţional colosal pentru sistematiza informaţia la toate cele 33 de capitole de aderare la Uniunea Europeană.”

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, a găzduit astăzi vizita trilaterală a omologilor săi din Austria, Cehia şi Slovacia. Ei au discutat despre situaţia de securitate din regiune, gestionarea fluxului de refugiaţi, precum şi despre oportunităţile de cooperare pe segmentul avansării Republicii Moldova pe calea integrării europene.

JAN LIPAVSKÝ, ministrul afacerilor externe al Cehiei: „Deşi nu sunteţi membru UE şi NATO noi vă promitem suport în aceastăc criză care continuă. În această situaţie complicată comunitatea vestică este unită în jurul principiului democraţiei şi pentru că este unica sursă de stabilitate şi pace şi condamnă agresiunea provocată a regimului totalitar a lui Putin.”

ALEXANDER SCHALLENBERG, ministrul federal pentru afaceri europene şi internaţionale al Austriei: „Eu vin de asemenea cu un pachet de asistenţă financiară şi umanitară. Noi vom oferi peste 10 milioane de euro care vor fi anunţate la conferinţa de la Berlin. Trebuie să ne asigurăm că banii pe care îi oferim să ajungă la oameni, la familii care ajută ucrainenii. Voi nu sunteţi singuri şi voi puteţi conta pe solidaritatea noastră.”

IVAN KORČOK, ministrul afacerilor externe şi europene al Slovaciei: „Suntem aici pentru a ne ecprima solidaritatea şi resprectul faţă de curajul şi angajamentul vostru faţă de reforme şi suntem aici pentru a ne exprima respect pentru ceţătnii R. Moldova care duc povara la acest moment. Sprijinim în mod clar suveranitatea teritorială şi integritatea Moldovei în cadrul hotarelor la nivel internaţional.”

Cei trei miniştri de externe mai au programate întrevederi cu preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu şi cu premierul Natalia Gavriliţa.
Similare
RECOMANDĂRI