Separatiştii de la Tiraspol au stopat maşina delegaţiei R. Moldova din Comisia Unificată de Control
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Separatiştii de la Tiraspol au stopat maşina delegaţiei R. Moldova din Comisia Unificată de Control

Şedinţa săptămânală din 14 aprilie 2022 a Comisiei Unificate de Control a început la Bender cu o întârziere de circa două ore. Cauza întârzierii a fost provocată de aşa-numiţii „grăniceri” subordonaţi Tiraspolului care au oprit nemotivat autovehiculul delegaţiei Republicii Moldova la intrare în oraşul Bender, au pretins abuziv prezentarea actelor membrilor delegaţiei şi ale maşinii spre „control”, intenţionând să efectueze şi o verificare propriu-zisă a automobilului. „Grănicerii” au refuzat să se prezinte.

Delegaţia Republicii Moldova a cerut deplasarea urgentă la faţa locului a grupului de observatori militari ai Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii care au documentat incidentul, iar reprezentanţii Chişinăului au putut să se deplaseze spre locul desfăşurării şedinţei.

Delegaţia Republicii Moldova condamnă abuzurile comise de structurile de forţă ale Tiraspolului dislocate ilegal în raionul cu regim sporit de securitate Bender, care vor fi discutate la şedinţa de săptămâna viitoare.

În ceea ce priveşte şedinţa CUC, aceasta a avut o ordine de zi simplă, fără subiecte noi, fiind aprobat raportul Comandamentului Militar Întrunit privind situaţia în Zona de Securitate pentru perioada 6-12 aprilie 2022 şi confirmaţi în funcţie 2 observatori militari din partea Federaţiei Ruse.

Totodată, delegaţia Republicii Moldova a cerut explicaţii de la reprezentanţii transnistreni în CUC despre situaţia jurnalistului Vladimir Soloviov, corespondent al publicaţiei ruse „Kommersant” şi redactor-şef la NewsMaker.md, pe care în aceeaşi dimineaţă, până la sosirea delegaţiei din R. Moldova, câteva persoane neidentificate l-au scos din edificiul unde au loc reuniunile de lucru ale Comisiei Unificate de Control şi l-au dus într-o direcţie necunoscută.

Din câte se cunoaşte, acesta intenţiona să realizeze interviuri cu membrii CUC. Delegaţia transnistreană a răspuns sfidător că nu cunoaşte nimic şi că trebuie să se documenteze.

„Delegaţia Republicii Moldova este profund îngrijorată de aceste acţiuni ilegale ale structurilor de forţă ale Tiraspolului îndreptate asupra reprezentanţilor mass-media, cazul urmând a fi investigat de organele de drept în conformitate cu legislaţia naţională”, precizează autorităţile de la Chişinău într-un comunicat de presă.

În cadrul şedinţei delegaţia Republicii Moldova a difuzat participanţilor CUC o adresare, semnată în ajun, prin care a elucidat un şir de alte acţiuni destructive ale exponenţilor Tiraspolului în CUC. În adresare se menţionează despre insistenţele acestora de a distorsiona activitatea Comisiei, impunându-i o agendă politică şi ignorând actele de bază ale operaţiunii de menţinere a păcii de pe râul Nistru.

Delegaţia Republicii Moldova a chemat reprezentanţii Federaţiei Ruse, Ucrainei şi Misiunii OSCE, delegaţi în Comisia Unificată de Control, să contribuie la orientarea eforturilor tuturor participanţilor mecanismului de menţinere a păcii spre măsuri constructive care să consolideze încrederea între părţi în cadrul dialogului stabilit.

Similare
RECOMANDĂRI