Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Siegfried Mureşan: Comitetul Parlamentar de Asociere R. Moldova-UE cere statut de ţară candidată pentru R. Moldova

Comitetul Parlamentar de Asociere Republica Moldova - UE cere statut de ţară candidată pentru Republica Moldova, a anunţat europarlamentarul Siegfried Mureşan. La şedinţa de la Strasbourg a fost adoptată o declaraţie care prevede ca statele membre să coopereze cu autorităţile de la Chişinău în dosarul privind furtul bancar, dar şi despre majorarea ajutorului pentru Republica Moldova în criza refugiaţilor.

Copreşedintele Comitetului de Asociere din partea Parlamentului European, Siegfried Mureşan susţine că tot ce se oferă Ucrainei trebuie să i se ofere şi Republicii Moldova.

SIEGFRIED MUREŞAN europarlamentar: „Europarlamentarii şi parlamentarii Republicii Moldova, prezenţi la şedinţă, în declaraţia adoptată solicită instituţiilor Uniunii Europene să lucreze în vedere Acordării statutului de ţară candidată la Uniunea Europeană, Republcii Moldova. Tot ce UE  oferă Ucrainei trebuie să ofere şi Republicii Moldova.”

În declaraţia adoptată de europarlamentari se prevede aceelerarea integrării Republcii Moldova în piaţa unică europeană.

SIEGFRIED MUREŞAN europarlamentar: „Prin includerea Republicii Moldova în piaţa unică europeană am facilita schimburile economice şi comerciale,între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Republica Moldova ar putea exportamai mult spre Uniunea Europeană, am avea mai multe investiţii europene în Republica Moldova. Standarte de mediu europene, standarte de protecţie, a acalităţii. Pe scurt, creşterea nivelului de trai.”

Autorităţile de la Chişinău sunt recunoscătoare pentru ajutorul oferit de blocul comunitar, însă va fi nevoie de o susţinere financiară mai mare, pentre a face faţă actualei crize a refugiaţilor.

MIHAI POPŞOI vicepreşedinte al Parlamentului Republcii Moldova: „Pentru a menţine nu doar capacitatea noastră de a oferi sprijin în continuare vecinilor noştri, dar şi pentru a păstra capacitatea, puterea de cumpărare în Republica Moldova. Ne dorim mult ca năzuinţa cetăţenilor Republicii Moldova să fie auzită în Uniunea Europeană şi să devenim un stat candidat, pentru ca europenizarea să fie ireversibilă.”

Uniunea Europeană a aprobat deja o asistenţă macrofinanciară de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova iar Comisia Europeană a anunţat, marţi, un nou program de sprijin bugetar de 53 de milioane de euro.
Similare
RECOMANDĂRI