Siegfried Mureşan, la Chişinău: „Trebuie să creştem sprijinul financiar pentru R. Moldova şi accesul neîngrădit al produselor locale în UE”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Siegfried Mureşan, la Chişinău: „Trebuie să creştem sprijinul financiar pentru R. Moldova şi accesul neîngrădit al produselor locale în UE”

Deputatul european Siegfried Mureşan (PPE / PNL), preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova, încheie astăzi o vizită oficială de trei zile în Republica Moldova, ca parte a unei misiuni de informare a Comisiei pentru afaceri externe şi a Subcomisiei pentru securitate şi apărare din Parlamentul European.

Delegaţia Parlamentului European (PE) a avut întrevederi cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, cu ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, cu parlamentari şi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale.

În acelaşi timp, eurodeputatul român s-a deplasat ieri împreună cu delegaţia PE la punctul de trecere a frontierei de la Palanca.

„Republica Moldova face un mare serviciu tuturor europenilor prin modul în care gestionează criza refugiaţilor. Autorităţile de la Chişinău au nevoie, însă, de mai mult sprijin din partea Uniunii Europene fiind ţara care a primit cei mai mulţi refugiaţi din Ucraina, raportat la populaţie”, a declarat astăzi deputatul european Siegfried Mureşan.

„De aceea am făcut deplasarea în Republica Moldova, pentru a ne exprima solidaritatea faţă de autorităţi şi de cetăţeni, pentru a vedea situaţia în teritoriu şi pentru a identifica noi moduri în care să ajutăm.

Este de lăudat modul în care autorităţile Republicii Moldova şi cetăţenii săi reuşesc să gestioneze fluxul de refugiaţi şi să la furnizeze nevoile de bază. Uniunea Europeană şi ţările membre au ajutat încă din primele zile Republica Moldova cu donaţii, sprijin financiar şi asistenţă la frontieră.

Dar costurile gestionării crizei refugiaţilor sunt foarte mari şi Uniunea Europeană trebuie să suplimenteze sprijinul financiar pentru autorităţi. Acest lucru ne este şi mai clar acum, după vizita în Republica Moldova”, a mai spus Siegfried Mureşan.

„Războiul din Ucraina a afectat puternic şi comerţul internaţional al Republicii Moldova în ţările din est, mai ales exporturile de produse agricole. O parte din produsele moldoveneşti au rămas fără piaţă de desfacere, iar noi trebuie să ajutăm. Uniunea Europeană este cea mai mare piaţă comună din lume, este deja principalul partener comercial al Republicii Moldova şi poate absorbi cu uşurinţă importurile suplimentare de produse moldoveneşti. De aceea, Uniunea Europeană trebuie să elimine cotele de import, astfel încât produsele moldoveneşti să poată intra neîngrădit pe piaţa europeană. Acesta este încă un mod de a ajuta şi de a ne arăta solidaritatea faţă de Republica Moldova şi cetăţenii săi”, a mai spus Siegfried Mureşan.

Similare
RECOMANDĂRI