Situaţia securităţii regionale, discutată în cadrul întrevederii preşedintelui Parlamentului Igor Grosu cu o delegaţie a Senatului României
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Situaţia securităţii regionale, discutată în cadrul întrevederii preşedintelui Parlamentului Igor Grosu cu o delegaţie a Senatului României

Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit cu delegaţia Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului Parlamentului României, condusă de preşedintele Comisiei, Nicoleta Pauliuc. La întrevedere a participat şi preşedintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova, Lilian Carp.

Discuţiile s-au axat pe provocările şi consecinţele invaziei Federaţiei Ruse asupra Ucrainei.

Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a reiterat că autorităţile din R. Moldova urmăresc evenimentele şi îşi mobilizează eforturile pentru a le oferi suport refugiaţilor ucraineni: „În prezent, ţara noastră găzduieşte în jur de 100 000 de refugiaţi. Mai mulţi copii au fost deja integraţi în instituţiile de învăţământ. De asemenea, oamenii beneficiază de servicii medicale şi sociale, iar cei care îşi doresc sunt încadraţi în câmpul muncii. Este un efort mare, dar datorită cetăţenilor noştri, facem faţă acestei situaţiei”.

De asemenea, în cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre provocările de ordin economic şi comercial.

”Din cauza războiului, legăturile comerciale cu Ucraina au avut de suferit, iar agenţii economici moldoveni sunt nevoiţi să se orienteze spre alte pieţe de desfacere. În acest sens, noi încercăm să-i ajutăm, iar piaţa de desfacere a statelor UE ar oferi multe oportunităţi”, a declarat Preşedintele Parlamentului.

Un alt subiect de pe agenda întrevederii a fost procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

”Nu este un gest simbolic. Noi suntem foarte decişi şi consecvenţi în acţiunile noastre. Acum, suntem la etapa de completare a chestionarului şi o vom face repede şi calitativ”, a adăugat Preşedintele Legislativului.

La final, Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a mulţumit oficialilor români pentru suportul acordat de-a lungul anilor: „Şi acum România a fost prima care ne-a ajutat. Noi apreciem enorm faptul că, întotdeauna, indiferent de circumstanţe, aţi ştiut cum să răspundeţi la solicitările şi necesităţile noastre.”

În perioada 14 – 15 aprilie, membrii Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului României efectuează o vizită la Chişinău. Membrii delegaţiei s-au mai întâlnit cu membrii Comisiei securitate naţională, apărare ş ordine publică.

Similare
RECOMANDĂRI