Apa poate preveni insuficienţa cardiacă. Câtă apă trebuie să consumăm zilnic?
Sursa foto:digi24.ro Vizualizari:

Apa poate preveni insuficienţa cardiacă. Câtă apă trebuie să consumăm zilnic?

Noi cercetări sugerează că majoritatea oamenilor din întreaga lume ar putea beneficia de pe urma unui consum mai mare de apă, astfel încât să prevină insuficienţa cardiacă.

Se pare că hidratarea corectă, adică atingerea şi menţinerea unor niveluri adecvate pe termen lung, poate reduce riscul de dezvoltare a insuficienţei cardiace, potrivit unui studiu prezentat recent la conferinţa Societăţii Europene de Cardiologie. Din păcate, cercetătorii de la Institutele Naţionale de Sănătate (NIH) din SUA au mai concluzionat că majoritatea oamenilor din lume nu ating pragul minim de hidratare care poate produce beneficii cardiologice.
 

„Studiul nostru sugerează că menţinerea unei hidratări adecvate poate preveni sau cel puţin amâna schimbările din inimă care duc la insuficienţă cardiacă. Rezultatele indică faptul că trebuie să fim mai atenţi la cantitatea de lichide consumată zilnică şi să luăm măsuri dacă descoperim că bem prea puţine lichide”, a explicat Natalia Dmitrieva, unul dintre autorii studiului şi cercetători la Institutul Naţional pentru Inimă, Plămâni şi Sânge, al treilea cel mai mare institut din cadrul NIH.

Cât de multă apă trebuie consumată zilnic?

Cercetătorii au descoperit că un consum de lichide de aproximativ 2 – 3 litri pe zi pentru bărbaţi şi 1,6 – 2,1 litri pe zi pentru femei ar trebui să fie suficient pentru a preveni riscurile de insuficienţă cardiacă asociate cu deshidratare. În acelaşi timp, un astfel de consum ar putea avea efecte protectoare.

Un consum mai scăzut duce la creşterea concentraţiei de sodiu din corpul unei persoane, iar apoi, pe măsură ce corpul declanşează automat anumiţi paşi pentru a conserva lichide, riscul de insuficienţă cardiacă se intensifică.

Schimbări ce se vor vedea pe termen lung

Cu toate acestea, ideea este că acestea sunt schimbări ce se vor vedea pe termen lung, astfel că un consum ridicat de apă într-o zi şi unul scăzut a doua zi nu va avea prea multe efecte pozitive, scrie Futurism, citat de descopera.ro.

„Este normal să ne gândim că hidratarea şi sodiul ar trebui să se schimbe de la zi la zi în funcţie de cât de mult bem într-o anumită zi. Totuşi, concentraţia de sodiu se menţine într-o anumită limită pe perioade lungi de timp, fapt ce este asociat cu un consum de lichide frecvent”, a adăugat Dimietrieva.

Similare
RECOMANDĂRI