Bărbaţii produc mai multe emisii dăunătoare pentru climă decât femeile. Rezultatele unui nou studiu
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Bărbaţii produc mai multe emisii dăunătoare pentru climă decât femeile. Rezultatele unui nou studiu

Obiceiurile de consum ale bărbaţilor produc cu 16% mai multe emisii care încâlzesc clima decât cele ale femeilor, în ciuda faptului că sumele de bane cheltuite de cele două categorii sunt foarte similare, arată un studiu.

Cea mai mare diferenţă este consumul bărbaţilor de benzină şi motorină pentru maşinile lor. Diferenţele de gen cu privire la emisii au fost foarte puţin studiate, au spus cercetătorii, iar acestea ar trebui să fie recunoscute în lupta cu schimbările climatice.

Analiza a comparat bărbaţii şi femeile necăsătorite din Suedia şi a arătat că alimentele şi concediile au cauzat mai mult de jumătate din toate emisiile atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei. Oamenii de ştiinţă au descoperit că înlocuirea cărnii şi lactatelor cu alimente pe bază de plante şi alegerea călătoriilor cu trenul, în loc de folosirea avioanelor sau a maşinilor, au redus emisiile cu până la 40%.

„Obiceiurile de consume sunt foarte stereotipice. Femeile cheltuie mai mulţi bani pentru produse de decor, sănătate şi articole vestimentare, iar bărbaţii cheltuie mai multe pe combustibil pentru maşini, alcool şi tutun”, a precizat Annika Carlsson Kanyama, de la compania de cercetare Ecoloop din Suedia, care a coordonat studiul.

Concediile au reprezentat în jur de o treime din emisii

Cercetările, publicate în Journal for Industrial Ecology, nu au inclus combustibilul folosit pentru vehiculele de muncă precum taxiuri sau dubiţele instalatorilor. Studiile anterioare au descoperit că în cazul familiilor cu un singur autoturism, bărbaţii îl foloseau mai des de cât femeile pentru a merge la serviciu, iar femeile foloseau mai des transportul în comun.

Concediile au reprezentat în jur de o treime din emisii atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei. „Este mai mult decât ne aşteptam”, a spus Carlsson Kanyama.

Schimbările în privinţa dietei şi a concediilor pentru a reduce emisiile personale au fost alese pentru că acestea nu necesită cheltuieli adiţionale, precum achiziţionare unei maşini electrice. „Acestea sunt schimbări substanţiale, însă cel puţin nu trebuie să îţi găseşti alt job sau să faci împrumut la bancă. Pur şi simplu foloseşti aceeaşi bani şi cumperi altceva”, a mai precizat Carlsson Kanyama, citată de The Guardian.

Cel mai mare impact pe care indivizii îl pot avea în combaterea schimbărilor climatice

Un studiu din 2017 a arătat că cel mai mare impact pe care indivizii îl pot avea în combaterea schimbărilor climatice este să aibă mai puţini copii, să nu folosească o maşină şi să nu zboare cu avionul.

Studii din 2010 şi 2012 au arătat că bărbaţii cheltuie mai mulţi bani pe energie şi consumă mai multă carne decât femeile, ambele obiceiuri cauzând emisii considerabile. Însă, Carlsson Kanyama a adăugat că a fost surprinsă să afle că „nu au fost desfăşurate mai multe studii în privinţa diferenţelor de gen asupra impactului ecologic”. „Diferenţele sunt destul de clare şi cel mai probabil nu vor dispărea în viitorul apropiat”, a explicat cercetătoarea.

Similare
RECOMANDĂRI