Ce rol are consumul de ouă şi colesterol pentru sănătatea cardiovasculară şi longevitate
Sursa foto:descopera.ro Vizualizari:

Ce rol are consumul de ouă şi colesterol pentru sănătatea cardiovasculară şi longevitate

Aportul integral de ouă şi colesterolul unei persoane au fost asociate în mod pozitiv cu riscul de deces, în timp ce aportul de albuşuri de ouă sau înlocuitori au fost asociaţi în mod negativ cu riscul de deces, potrivit unui nou studiu.

Noile cercetări au fost publicate în jurnalul PLOS Medicine, fiind desfăşurate de către Yu Zhang şi Jingjing Jiao de la Universitatea Zhejiang, din China.
 

Există o dezbatere aprinsă cu privire la rolul consumului de ouă şi colesterol pentru sănătatea cardiovasculară şi longevitatea oamenilor, iar studiile ample sunt limitate. În cadrul noului studiu, cercetătorii au folosit date de la 521.120 de participanţi cu vârste cuprinse între 50 şi 71 de ani, 41,2% fiind femei, incluşi în studiul NIH-AARP Diet and Health. Participanţii au fost recrutaţi din şase state şi două oraşe americane între 1995 şi 1996.

Consumul integral de ouă, asociat în mod semnificativ cu o mortalitate crescută

În timpul analizelor ulterioare de-a lungul a 16 ani, 129.328 de decese au avut loc în rândul participanţilor. Consumul integral de ouă a fost în mod semnificativ asociat cu o mortalitate crescută, însă nu şi după ajustarea consumului de colesterol. Fiecare aport adiţional de 300 mg de colesterol pe zi a fost asociat cu o creştere de 19% a mortalităţii şi fiecare jumătate adiţională de ou consumată pe zi a fost asociată cu o creştere de 7% a mortalităţii.

Prin comparaţie, consumul de albuşuri de ouă şi înlocuitori a fost asociat în mod semnificativ cu o reducere a mortalităţii.

Aşadar, ce sugerează rezultatele studiului?

Înlocuirea unui ou întreg cu o cantitate echivalentă de albuşuri de ouă sau produse înlocuitoare a fost asociată cu o reducere de 3% a mortalităţii din cauze cardiovasculare, potrivit MedicalXpress.

„Descoperirile noastre sugerează că limitarea aportului de colesterol sau înlocuirea ouălor cu albuşuri de ouă, produse înlocuitoare sau surse alternative de proteine facilitează sănătatea cardiovasculară şi supravieţuirea pe termen lung”, au scris autorii studiului

Similare
RECOMANDĂRI