Cercetătorii ar putea începe să testeze pe oameni un vaccin universal împotriva coronavirusului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cercetătorii ar putea începe să testeze pe oameni un vaccin universal împotriva coronavirusului

Ultimul an ar fi fost mult mai diferit dacă un vaccin împotriva SARS-CoV-2, coronavirusul care cauzează COVID-19, era deja disponibil.

Tocmai la asta se gândesc acum oamenii de ştiinţă care vor ca omenirea să fie pregătită în eventualitatea apariţiei unui nou coronavirus periculos. Mai multe echipe de cercetători de la diferite instituţii încearcă să creeze vaccinuri universale împotriva coronavirusurilor. Experimentele clinice pe voluntari umani ar putea începe chiar de anul acesta.
 

Dacă vor funcţiona, aceste vaccinuri ar putea proteja oamenii împotriva COVID-19 precum şi altor coronavirusuri precum SARS, MERS şi chiar unele virusuri care cauzează răceala comună.

Un supliment care poate fi administrat o dată la câţiva ani pentru a preveni viitoarele pandemii

Conserv Bioscience, o companie de biotehnologie cu sediul în Marea Britanie, a dezvoltat un vaccin pe bază de ARN mesager (mRNA) care ar putea proteja împotriva întregului spectru de coronavirusuri, a precizat Kimbell Duncan, directorul executiv al companiei. Scopul final este dezvoltarea unui supliment care poate fi administrat o dată la câţiva ani pentru a preveni viitoarele pandemii. Alţi oameni de ştiinţă, precum epidemiologul Ralph Baric de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii din Carolina de Nord, lucrează deja la propriile vaccinuri.

Scopul este nobil, însă realizarea acestuia va fi o adevărată provocare. Coronavirusurile împărtăşesc unele similarităţi, precum proteinele S (spike) care ajută la infectarea şi invadarea celulelor, însă un vaccin universal ar trebui să găsească un aspect al coronavirusurilor care nu este doar identic sau cel puţin similar, dar şi crucial pentru supravieţuirea acestor patogeni, potrivit Futurism.

„Este un pericol real şi trebuie să fim foarte atenţi”

Cercetătorii vorbesc despre vaccinuri universale împotriva coronavirusurilor de ani buni. Însă, pandemia de COVID-19 a urgentat cercetările.

„Este foarte uşor să ne imaginăm tulpini de coronavirus extrem de patogenice şi cu o rată a mortalităţii de 10 – 15% care sunt aproape la fel de transmisibile precum COVID-19. Este un pericol real şi trebuie să fim foarte atenţi”, a explicat Baric.

Similare
RECOMANDĂRI