Cercetătorii au descoperit dovezi care arată că razele UV din lumina solară reduc transmiterea COVID-19
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cercetătorii au descoperit dovezi care arată că razele UV din lumina solară reduc transmiterea COVID-19

Oamenii de ştiinţă, autorităţile şi comunitatea medicală încearcă din greu să afle cât de sezonier ar putea fi virusul SARS-CoV-2, iar înţelegerea acestui aspect ar putea contura reacţia omenirii la pandemie.

Cercetătorii de la UC Santa Barbara au descoperit dovezi care susţin că răspândirea COVID-19 este vulnerabilă la expunerea cu raze ultraviolete. Deşi asta sugerează că infecţia ar putea varia în funcţie de anotimp, există şi alţi factori sezonieri, precum temperatura, umiditatea şi precipitaţiile, iar efectele acestora sunt momentan incerte.
 

Rezultatele studiului au fost publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences.

„Specii înrudite ale coronavirusului, precum SARS şi MERS, s-au dovedit a fi foarte puţin influenţate de temperatură şi umiditate, însă erau sensibile la razele UV”, a spus Kyle Meng, unul dintre autorii studiului.

Expunerea la ultraviolete afectează în mod semnificativ transmiterea COVID-19

Oamenii de ştiinţă au descoperit dovezi care arată că expunerea la ultraviolete afectează în mod semnificativ transmiterea COVID-19. O schimbare în expunerea la UV printr-o singură deviaţie standard (echivalentul aproximativ al diferenţei dintre lunile mai şi iunie) a redus rata de creştere a noilor cazuri cu aproape un procent în următoarele două săptămâni.

În funcţie de modificările sezoniere ale radiaţiilor ultraviolete, modelul cercetătorilor a prezis că ratele de creştere ar fi cu 7,3% mai mari pentru regiunile sudice mai temperate între ianuarie şi iunie. Între timp, regiunile nordice ar înregistra o scădere de 7,4% în aceeaşi perioadă, pe măsură ce zilele mai lungi aveau o expunere la UV mai mare.

Acest tipar se inversează pe măsură ce anotimpurile se schimbă. Până în decembrie, cercetătorii au prezis o scădere a ratelor de COVID-19 cu 7,7% în regiunile sudice temperate, în comparaţie cu cifrele din iulie, în timp ce zonele nordice mai răcoroase ar fi înregistrat o creştere de 7,8%, potrivit MedicalXpress.

Distanţarea socială, necesară pentru încetinirea considerabilă a răspândirii virusului

Important este că influenţa sezonieră a ultravioletelor asupra transmiterii bolii este mică în comparaţie cu măsurile de distanţare socială, precum restricţiile de călătorie, închiderea şcolilor sau izolarea la domiciliu. Indiferent de condiţiile meteorologice, măsurile de distanţare socială par să fie necesare pentru a încetini considerabil răspândirea.

Aceste descoperiri susţin temerile privind creşterile semnificative de cazuri COVID-19 înregistrate momentan în SUA şi alte ţări ale lumii odată cu venirea iernii. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au nevoie de mai multe date precise despre modul în care boala reacţionează la alte condiţii sezoniere, precum temperature şi umiditatea. „Suntem convinşi de efectul UV, însă este doar o piesă din puzzle”, a declarat Tamma Carleton, unul dintre autorii studiului.

De asemenea, o altă componentă este de natură comportamentală. Spre exemplu, oamenii ies mai des din casă atunci când afară este senin şi soare, fapt care ar putea modifica riscul transmiterii. Deşi studiile în laborator pot ajuta la stabilirea mecanismelor biologice, studiile la nivel de populaţie pot surprinde factorii sociali.

Similare
RECOMANDĂRI