Cercetătorii au descoperit o substanţă care opreşte creşterea tumorilor
Sursa foto:VoxBiz Vizualizari:

Cercetătorii au descoperit o substanţă care opreşte creşterea tumorilor

Medicii de oncologi vor putea avea un nou instrument pentru tratarea melanomului şi a altor tipuri de cancer, datorită muncii efectuate de către cercetătorii de la Cancer Center, Universitatea din Colorado.

Într-o lucrare publicată în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, membrii Mayumi Fujita, Angelo D’Alessandro, Morkos Henen, Beat Vogeli, Eric Pietras, James DeGregori, Carlo Marchetti, şi Charles Dinarello, împreună cu Isak Tengesdal, un student absolvent în Divizia de Boli Infecţioase la Universitatea din Colorado, detaliază studiul lor pe NLRP3, un complex intracelular.
 

S-a descoperit că acesta participă la inflamaţia creată de melanom, ceea ce duce la creşterea tumorii. Prin inhibarea NLRP3, se poate reduce inflamaţia şi dezvoltarea tumorii.

Mai exact, NLRP3 creşte inflamaţia prin inducerea dezvoltării şi eliberării de interleukina-1-beta, o citokina care provoacă inflamaţie ca parte a răspunsului la infecţie. În cazul cancerului, inflamaţia poate face tumorile să crească şi să se răspândească.

„NLRP3 este un membru al unei familii mai mari care este implicat în detectarea semnalelor de pericol”, spune Marchetti. „Este un receptor care supraveghează compartimentul intercelular al unei celule, căutând molecule de pericol sau agenţi patogeni. Când NLRP3 recunoaşte aceste semnale, duce la activarea caspasei-1, o proteină implicată în prelucrarea şi dezvoltarea interleukinei-1-beta în forma sa biologică activă, provocând un răspuns inflamator intens. În cazul melanomului, acest proces duce la creşterea tumorii”, a precizat el.

Găsirea unor terapii noi

Inhibitorul NLRP3 utilizat în studiul lor s-a dovedit deja eficace în studiile clinice pentru tratarea gutei şi a bolilor de inimă, iar în prezent este testat şi în COVID-19. Cercetătorii încearcă să afle dacă acest inhibitor NLRP3 poate fi utilizat cu succes la pacienţii cu melanom care sunt rezistenţi la inhibitorii punctului de control.

„Inhibitorii punctului de control cresc eficacitatea sistemului imunitar pentru a ucide tumorile, dar uneori tumorile devin rezistente la acest tratament„, spune Marchetti. „O mare parte din cercetarea cancerului se concentrează pe găsirea unor terapii care pot fi combinate cu inhibitorii punctului de control pentru a îmbunătăţi eficacitatea lor.”

Tratarea cancerului de piele

Cu ipoteza că un inhibitorul NLRP3 este una dintre aceste terapii, cercetatorii studiază efectele asupra melanomului, cancerului de sân şi cancerului pancreatic. Pe lângă îmbunătăţirea răspunsului imun, inhibitorul NLRP3 poate reduce efectele secundare ale inhibitorilor punctului de control. Marchetti spune că această cercetare poate face o mare diferenţă pentru pacienţii cu melanom care nu răspund doar la inhibitorii punctului de control, potrivit Science Daily.

„Acest proiect a implicat mulţi membri ai universităţii şi suntem foarte încântaţi de el. Acest proiect este important deoarece joacă un rol esenţial în tratarea melanomului şi deschide noi strategii pentru îmbunătăţirea îngrijirii pacienţilor”, a concluzionat el.

Similare
RECOMANDĂRI