Folosirea măştii în timpul exerciţiilor fizice nu ne afectează plămânii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Folosirea măştii în timpul exerciţiilor fizice nu ne afectează plămânii

Una dintre criticile aduse folosirii măştii este aceea că reduce nivelul de oxigen din plămâni şi sânge.

În multe ţări şi regiuni din lume, oamenii sunt încurajaţi  să poarte măşti atunci când sunt afară. În unele locuri, li se mai ordonă să rămână acasă, având voie să părăsească casa doar pentru lucruri esenţiale, inclusiv exerciţii fizice. Aceste instrucţiuni constituie o dilemă. Ar trebui oamenii să poarte măşti dacă fac exerciţii fizice, se angajează într-o activitate fizică intensă? A purta o mască peste nas şi gură şi nas nu ar face mai dificil respiratul într-un moment în care ai nevoie de mai mult aer în plămâni?
 

O nouă analiză a efectelor măştilor asupra sistemului cardiorespirator: inimă, vasele de sânge şi plămânii, în timpul activităţii fizice sugerează că majoritatea oamenilor ar trebui să poată respira bine cu o mască în timpul exerciţiilor, deşi este posibil să nu simtă în largul lor, notează Science Alert.

„S-ar putea percepe ca un efort mai mare în ceea ce priveşte activitatea, dar efectele purtării unei măşti asupra respiraţiei, asupra gazelor precum oxigenul şi CO2 din sânge sau alţi parametri fiziologici, sunt mici, adesea prea mici pentru a fi detectate”, spune dr. Susan Hopkins de la Universitatea din California San Diego (UCSD).

Analiza a folosit date adunate de mai multe studii

În noul studiu, Hopkins şi colegii săi au analizat literatura ştiinţifică existentă privind efectele diferitelor măşti asupra răspunsului cardiorespirator în timpul activităţii fizice, luând în considerare zeci de studii diferite şi cuprinzând diferite tipuri de măşti, măştile din pânză, cele chirurgicale, N95 şi măştile pentru uzuri industriale.

Cercetătorii recunosc că literatura care evaluează direct această problemă evoluează şi că sunt mai multe studii în acest sens.

Cu toate acestea, ei spun că dovezile actuale sugerează că măştile purtate de oameni sănătoşi în timpul exerciţiului nu par să aibă un impact semnificativ asupra funcţiei pulmonare şi asupra aportului de oxigen, în ciuda rezistenţei minime la fluxul de aer pe care le creează. Pe scurt, folosirea unei măşti în timpul efortului fizic nu este asociată cu probleme de respiraţie, concluzionează cercetătorii.

Similare
RECOMANDĂRI