O rachetă rusească scăpată de sub control se îndreaptă cu viteză spre Pământ: „Va cădea în următoarele 24 de ore, dar nu se ştie unde”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O rachetă rusească scăpată de sub control se îndreaptă cu viteză spre Pământ: „Va cădea în următoarele 24 de ore, dar nu se ştie unde”

O rachetă rusească scăpată de sub control se îndreaptă cu viteză spre atmosfera Pământului, au avertizat miercuri seară experţii, întâlnirea rachetei cu atmosfera planetei urmând să aibă loc în următoarele 24 de ore, scrie CNN.

Racheta Angara-A5 a fost lansată pe 27 decembrie 2021 din nord-vestul Rusiei, într-un test de verificare a unei noi tehnologii, scrie agenţia rusă de stat TASS.

„Putem spune că în următoarele 24 de ore racheta va cădea, dar unde va cădea, nimeni nu poate spune, pentru că în următoarele ore va efectua mai multe mişcări de revoluţie în jurul globului”, a declarat pentru CNN un director din Agenţia Spaţială Europeană, Holger Krag.

Potrivit experţilor în domeniul spaţial, racheta călătoreşte cu o viteză de 7,5 km pe secundă şi cântăreşte aproximativ 4 tone, fără combustibil. 

„Riscul este real şi nu poate fi ignorat”

De obicei, deşeurile spaţiale ard atunci când intră în contact cu atmosfera planetei, însă este posibil ca obiectele de dimensiuni mari să provoace pagube dacă aterizează în regiuni locuite.

Deşi este improbabil să rănească pe cineva, „riscul este real şi nu poate fi ignorat”, a declarat responsabilul Agenţiei Spaţiale Europene.

În mai 2021, NASA a criticat China pentru nerespectarea standardelor, după ce resturi de la o rachetă folosită pentru a lansa staţia spaţială a Chinei au plonjat în Oceanul Indian.

Partea rachetei ruseşti este considerată a fi mai mică decât resturile chinezeşti, cântărind aproximativ 4 tone fără combustibil, comparativ cu aproximativ 20 de tone cât a avut racheta chineză Long March 5B, a spus Krag. Long March a fost unul dintre cele mai mari obiecte care a lovit Pământul după ce a căzut de pe orbită.

Racheta rusească nu trebuia să reintre în atmosfera Pământului în acest fel, a adăugat Krag. „Trebuia să ajungă pe o orbită şi să rămână acolo mii de ani, însă nu a reuşit să mai pornească”.

Agenţia spaţială rusă Roscosmos a declarat pentru CNN că lansarea a fost operată de Ministerul rus al Apărării, care nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii trimise prin e-mail.

Krag a adăugat că, în medie, în fiecare an, 100 până la 200 de tone de deşeuri spaţiale reintră în atmosfera Pământului în mod necontrolat. Se ştie că o singură persoană a fost lovită de gunoaie spaţiale - o femeie pe nume Lottie Williams în Texas în 1997. Ea a trăit pentru a spune povestea.

Similare
RECOMANDĂRI