Primele imagini trimise de Perseverance de pe Marte. De ce trebuie să treacă inginerii NASA la „fusul orar marţian”
Roverul Perseverance al NASA a atins suprafaţa lui Marte, trimiţând primele imagini cu planeta la doar câteva secunde de la amartizare.
După doar câteva secunde de la amartizare, Perseverance a trimis primele imagini cu suprafaţa marţiană. Fotografiile sunt de calitate mai proastă, pentru că acele camere video din faţa şi spatele roverului sunt acoperite cu scuturi anti-praf. În următoarele zile, Perseverance îşi va folosi restul de 15 camere video şi va trimite primele imagini surprinse din Craterul Jezero înapoi pe Terra.
Când vom putea vedea filmul amartizării roverului Perseverance?
De asemenea, în timpul amartizării, patru camere adiţionale au înregistrat coborârea lui Perseverance din mai multe unghiuri, iar filmul complet va ajunge pe Pământ în următoarele zile.
Toate această tehnologie are un scop bine pus la punct. Camerele vor ajuta roverul să exploreze Craterul Jezero şi să analizeze rocile antice şi rămăşiţele deltei în încercarea de a găsi semne ale vieţii microbiene antice.
Totuşi, cercetătorii din cadrul misiunii Perseverance rămaşi pe Terra vor trebui să îşi schimba drastic stilul de viaţă. Cel mai notabil este faptul că oamenii de ştiinţă vor începe să trăiască şi să lucreze pe „fusul orar marţian”, ceea ce înseamnă că îşi vor schimba programul astfel încât să se potrivească cu tot ce se întâmplă pe Planeta Roşie.
Cât durează o zi pe Marte?
O zi pe Marte durează 24 de ore şi 37 de minute, ceea ce înseamnă că echipele NASA îşi vor începe programul de lucru la ore diferite din zi, având în vedere că cele două planete nu sunt sincronizate una cu cealaltă.
„Vom începe la ora 14:00 şi apoi vom ajusta ora de începere cu 40 de minute în fiecare zi. Însă, vom cere asta de la cercetătorii noştri doar pentru următoarele trei luni”, a spus Jennifer Trosper, manager de proiect, citată de Futurism.
Uneori, inginerii NASA erau nevoiţi să doarmă la birou
În timpul misiunilor anterioare cu rovere, inginerii NASA erau nevoiţi să doarmă la birou în timp ce îşi ajustau programele de lucru. Însă, din cauza pandemiei de COVID-19, mulţi dintre aceştia vor lucra din confortul propriei locuinţe.
Din fericire, inginerii NASA vor trece doar prin trei cicluri de „fus orar marţian”, iar fiecare va dura puţin peste o lună pe Pământ.