Roverul Perseverance a început oficial căutarea de semne de viaţă pe planeta Marte
Sursa foto:DW Vizualizari:

Roverul Perseverance a început oficial căutarea de semne de viaţă pe planeta Marte

Instrumentul SuperCam de la bordul roverului Perseverance a colectat primele sale mostre de pe suprafaţa marţiană în încercarea de a căuta semne ale vieţii antice pe Planeta Roşie.

Atunci când misiunea se va întoarce pe Terra, peste câţiva ani, rocile şi solul vor reprezenta „Sfântul Graal pentru oamenii de ştiinţă”, a spus Jean-Yves le Gall, preşedintele Centrului pentru Studii Spaţiale din Franţa (CNES), care a construit mare parte din observatorul mobil.
 

„Aceste bucăţi din Marte ar putea răspunde în sfârşit la o întrebare fascinantă şi fundamentală: a existat vreodată viaţă într-un alt loc decât Terra?”, a mai spus le Gall.

„Elementul crucial al acestei misiuni este SuperCam”

După şapte luni petrecute în spaţiu, roverul Perseverance al NASA a aterizat cu blândeţe pe solul marţian în luna februarie şi a trimis înapoi pe Terra imagini alb-negru cu terenul pietros al Craterului Jezero, situat la nord de ecuatorul marţian.

„Elementul crucial al acestei misiuni de astrobiologie este SuperCam”, a declarat Thomas Zurbuchen, director adjunct al Directoratului de Misiuni Ştiinţifice de la NASA.

Laserul instrumentului SuperCam poate electrocuta obiecte mai mici decât vârful unui creion aflate la distanţe de până la 7 metri. Astfel, instrumentul permite observarea spaţiilor în care braţul robotic al roverului nu poate ajunge, potrivit Science Alert.

„Laserul este unic şi este capabil să îndepărteze de la distanţă praful de la suprafaţă”

„Laserul este unic şi este capabil să îndepărteze de la distanţă praful de la suprafaţă, ceea ce oferă restul instrumentelor o imagine clară a ţintelor”, a explicat Roger Wiens, inginer la Laboratorul Naţional Los Alamos (LANL) şi investigatorul principal al SuperCam.

Având aproximativ mărimea şi greutatea unui SUV, roverul Perseverance este echipat cu un braţ robotic de 2 metri, 19 camere, 2 microfoane, dar şi multe alte instrumente de ultimă generaţie.

Un mic elicopter ascuns la loc sigur sub rover va încerca primul său zbor electric pe o altă planetă în doar câteva săptămâni.

Perseverance este al cincilea rover care ajunge pe Marte

De asemenea, un instrument de la bordul roverului este conceput pentru a produce oxigen din atmosfera marţiană bogată în dioxid de carbon, ceva ce ar ajuta foarte mult colonizarea umană pe Marte.

Perseverance este al cincilea rover care ajunge pe Marte, toate acestea fiind trimise de NASA. Prima reuşită a avut loc în 1997. Misiunea roverului durează puţin peste 2 ani, însă Perseverance ar putea rămâne operaţional mai mult timp.

Similare
RECOMANDĂRI