Ruşii s-ar putea retrage în curând de pe Staţia Spaţială Internaţională. Motivul invocat de vicepremierul Yuri Borisov
Sursa foto:descopera.ro Vizualizari:

Ruşii s-ar putea retrage în curând de pe Staţia Spaţială Internaţională. Motivul invocat de vicepremierul Yuri Borisov

Parteneriatul de 23 de ani dintre Statele Unite ale Americii şi Rusia care a menţinut Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pe orbită ar putea ajunge în curând la final, au sugerat oficialii ruşi.

Yuri Borisov, vicepremierul rus, ar fi spus în cadrul unei şedinţe guvernamentale că naţiunea s-ar putea retrage de pe ISS în 2025. Borisov a invocate condiţiile tot mai deteriorare de la bordul staţiei spaţiale, care a fost lansată în 1998 de NASA şi agenţia spaţială Roscosmos a Rusiei, drept principalul motiv pentru eventuala retragere.
 

„Nu putem să riscăm vieţile cosmonauţilor noştri. Structura şi metalul au îmbătrânit, iar asta poate duce la consecinţe ireversibile şi chiar la o catastrofă”, a spus Borisov.

Roscosmos a început deja lucrările pentru o nouă staţie spaţială naţională

În aceeaşi zi, Borisov a dat publicităţii un comunicat de presă prin care retrăgea parţial afirmaţiile spunând că „este nevoie de o inspecţie tehnică” şi că „doar apoi putem lua o decizie şi să ne informăm partenerii”.

Între timp, oficialii de la agenţia Roscosmos au anunţat că au început deja lucrările pentru o nouă staţie spaţială naţională care ar fi succesorul staţiilor Salyut şi Mir, lansate pe orbita joasă a Pământului în anii 1970 şi 1980. Dmitry Rogozin, directorul agenţiei spaţiale Roscosmos, a publicat o filmare pe platforma de mesagerie Telegram în care afirma că „primul modul principal al noii staţii orbitale ruseşti este în lucru” şi ar putea fi finalizat până în 2025, scrie Live Science.

Ce ar însemna retragerea Rusiei de pe Staţia Spaţială Internaţională?

Rogozin a mai adăugat că ruşii nu ar pleca de pe Staţia Spaţială Internaţională până când o nouă staţie nu e finalizată. Chiar şi aşa, plecarea Rusiei ar putea însemna o mai mare presiune pentru NASA şi alte agenţii care depind de Staţia Spaţială Internaţională.

„Partenerilor ISS le-ar fi foarte greu să menţină staţia funcţională fără Rusia”, a spus Vitaly Egorov, fost purtător de cuvânt pentru compania Dauria Aerospace din Rusia. Serviciile de cargo şi personalul oferit de SpaceX ar putea ajuta să umple golul care ar rămâne în urma retragerii Roscosmos de pe staţie.

Similare
RECOMANDĂRI