Transfuziile de sânge ar putea reduce daunele cauzate de către atacurile vasculare cerebrale
Sursa foto:RFI Vizualizari:

Transfuziile de sânge ar putea reduce daunele cauzate de către atacurile vasculare cerebrale

Un studiu pe şoareci indică faptul că transfuziile de sânge ar putea fi o terapie viabilă pentru persoanele care au suferit un atac vascular cerebral.

Un studiu realizat de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea West Virginia, Statele Unite ale Americii, a dus la identificarea unei potenţiale terapii pentru care ar putea să reducă leziunile suferite de către persoanele care au trecut printr-un atac vascular cerebral (AVC). Cercetătorii susţin că o transfuzie cu sânge de la o persoană care nu a suferit de un AVC către o persoană afectată ar putea reduce potenţialele probleme ulterioare, notează Medicalxpress.
 

În cadrul studiului, condus de Xuefang „Sophie” Ren, membră a Departamentului de Neuroştiinţe al Universităţii, cercetătorii au descoperit că terapia de substituţie a sângelui salvează creierul soarecilor de leziunile ischemice.

„Ceea ce am putut să demonstrăm este că dacă eliminăm o parte din sângele unui subiect care a trecut printr-un atac cerebral şi îl înlocuim cu sângele de la un subiect care nu a avut niciodată un accident vascular cerebral, consecinţele AVC-ului sunt îmbunătăţite”, explică dr. Ren.

O abordare inedită asupra AVC-ului

Se consideră că studiul este primul care a demonstrat că terapia de înlocuire a sângelui duce la îmbunătăţirea rezultatelor accidentului vascular cerebral la şoareci, un potenţial pas următor pentru terapia AVC la oameni.

Majoritatea accidentelor vasculare cerebrale ischemice apar atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă, de obicei printr-un blocaj al arterelor care duce la creier. Din această cauză, medicii prescriu medicamente care au rolul de a distruge cheagurile de sânge care blochează vasele de sânge la cîteva ore de la producerea accidentului. Cercetătorii subliniază faptul că această opţiune este viabilă doar pentru şapte  ore, din nefericire.

Cercetările lui Ren indică faptul că transfuziile de sânge pot avea loc dincolo de această fereastră limitată şi că pot avea un impact pozitiv. Înlocuirea a 20% din sângele unui şoarece a fost suficientă pentru a arăta o reducere profundă a leziunilor cerebrale.

Similare
RECOMANDĂRI