Un magnet îndeajuns de puternic încât să ridice un portavion, dezvăluit în Franţa. La ce va fi folosit
Sursa foto:descopera.ro Vizualizari:

Un magnet îndeajuns de puternic încât să ridice un portavion, dezvăluit în Franţa. La ce va fi folosit

Oamenii de ştiinţă din Franţa au primit, în sfârşit, unul dintre cele mai noi şi mai impresionante instrumente necesare pentru eforturile de a crea fuziune nucleară: un magnet absolut uriaş.

Cercetătorii de la Reactorul Termonuclear Experimental (ITER) au dezvăluit recent prima componentă a magnetului după ce l-au primit de la producătorul american. Atunci când va fi asamblat complet, magnetul va avea peste 18 metri înălţime şi un diametru de peste 4 metri. Totodată, magnetul este îndeajuns de puternic încât să ridice un portavion.
 

Magnetul în sine este cunoscut, de fapt, drept „solenoid central”. Acesta va fi folosit ca superconductor pentru a obţine cantităţi incredibile de căldură şi presiune, acestea fiind esenţiale în procesul creării fuziunii nucleare.

Un câmp magnetic de 280.000 de ori mai puternic decât cel al Pământului

Solenoidul generează un câmp magnetic de aproximativ 280.000 de ori mai puternic decât câmpul magnetic al Pământului.

„Fiecare finalizare a unei componente majore, prima de acest fel, precum primul modul al solenoidului central, creşte încrederea că vom putea să ducem la bun sfârşit procesul complex de inginerie al întregii maşinării”, a spus Laban Coblentz, purtător de cuvânt al ITER, citat de Futurism.

Unul dintre cele mai mari reactoare de fuziune din lume

Fuziunea nucleară fascinează oamenii de ştiinţă de ani buni. Deşi promite energie curată care va reduce emisiile de gaze cu efect de seră, fuziunea nucleară este incredibil de dificil de obţinut, iar cercetătorii nu au produs încă un reactor capabil să genereze mai multă energie decât consumă.

Cu toate acestea, reactorul de fuziune al ITER este aşteptat să fie unul dintre cele mai mari din lume, iar mulţi cred că proiectul este mai promiţător decât altele.

Similare
RECOMANDĂRI