Un nou tip de dietă mediteraneană poate reduce considerabil boala ficatului gras non-alcoolic
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un nou tip de dietă mediteraneană poate reduce considerabil boala ficatului gras non-alcoolic

O dietă mediteraneană verde (MED) poate reduce grăsimea intrahepatică mai mult decât alte diete sănătoase şi reduce la jumătate boala ficatului gras non-alcoolic sau steatohepatita nonalcoolică (NASH), potrivit unui studiu clinic de termen lung coordonat de cercetători de la Ben-Gurion University (BGU) şi o echipă internaţională de oameni de ştiinţă.

Rezultatele au fost publicate în jurnalul Gut, publicaţie ştiinţifică de renume concentrată pe gastroenterologie şi hepatologie.
 

„Echipa noastră de cercetare şi alte grupuri au demonstrat în ultimii 20 de ani, prin intermediul studiilor clinice riguroase, că dieta mediteraneană este cea mai sănătoasă. Acum, am îmbunătăţit acea dietă şi am descoperit elemente care pot produce schimbări dramatice asupra  grăsimii hepatice”, a explicat prof. Iris Shai, epidemiolog la BGU.

Primul studiu care dezvoltă şi testează o nouă dietă mediteraneană

NASH afectează între 25% şi 30% dintre oamenii din Statele Unite şi Europa. Deşi o anumită cantitate de grăsime este normală pentru ficat, grăsimea excesivă (de peste 5%) poate duce la rezistenţa la insulină, diabet de tip 2, risc cardiovascular, precum şi o diversitate scăzută a microbiomului uman şi un dezechilibru în microbiota intestinală.

Studiul clinic desfăşurat de o echipă internaţională coordonată de prof. Shai este primul care dezvoltă şi testează o nouă dietă mediteraneană verde. Această dietă modificată este bogată în legume, include doze zilnice de nuci (28 de grame) şi mai puţine carne roşie procesată. Dieta este îmbogăţită cu elemente verzi, bogate în polifenoli (antioxidanţi), inclusiv între trei şi patru ceşti de ceai verde pe zi şi 100 de grame de Mankai pe zi. Mankai, o plantă verde adaptată la viaţa acvatică, este bogată în proteine, fier, B12, vitamine, minerale şi polifenoli.

Dieta mediteraneană verde a produs cea mai mare reducere de grăsime hepatică

Rezultatele studiului au arătat că fiecare dietă reduce grăsimea hepatică. Totuşi, dieta MED verde a înregistrat cea mai mare reducere a grăsimii ficatului (-39%), în comparaţie cu dieta mediteraneană tradiţională (-20%) şi recomandările pentru o alimentaţie sănătoasă (-12%). Rezultatele au fost deosebit de semnificative după ce au fost ajustate conform pierderii în greutate, potrivit MedicalXpress.

Per ansamblu, dieta MED verde a produc reduceri dramatice ale grăsimii hepatice. Prevalenţa pentru NASH a scăzut de la 62% la 31,5% în grupul participanţilor care au primit noua dietă, 47,9% în grupul participanţilor cu dieta tradiţională şi 54,8% în grupul care a respectat recomandările generale de alimentaţie sănătoasă.

În mod special, dozele mai crescute de Mankai şi nuci, alături de un consum redus de carne procesată roşie, au fost asociate cu o reducere mai considerabilă a grăsimii hepatice.

Similare
RECOMANDĂRI