Un test bazat pe inteligenţă artificială poate detecta cancerul pulmonar cu o acurateţe de 90%
Cercetătorii de la compania de biotehnologie Delfi Diagnostics, situată în Baltimore, SUA, au dezvoltat o tehnologie de testare sangvină prin învăţare automată care ar putea ajuta la detectarea stadiilor timpurii de cancer pulmonar.
Tehnologia a reuşit să detecteze aproximativ 90% din cazurile de cancer din rândul a 800 de oameni care au fost testaţi pentru cancer pulmonar.
Cercetătorii speră să îmbunătăţească tehnologia astfel încât să permită detectarea din timp a mai multor cazuri de cancer pulmonar, fapt ce ar putea îmbunătăţi considerabil rezultatele pentru pacienţi.
„Am început deja înrolarea pentru un studiu cu 1.700 de pacienţi”
„Aceste rezultate sugerează că tehnologia de scanare pentru cancer pulmonar ar putea ajuta la reducerea deceselor cauzate de cancerul pulmonar prin oferirea unui test convenabil şi extrem de eficient oamenilor care sunt eligibili”, a spus Peter Bach, director de marketing al companiei Delfi.
„Am început deja înrolarea pentru un studiu cu 1.700 de pacienţi astfel încât să generăm dovezi clinice ce ar putea sprijini comercializarea unui test de scanare pentru cancer pulmonar”, a adăugat Bach.
Testul sangvin este, de asemenea, mult mai uşor de administrat în comparaţie cu scanările cu computerul tomograf, astfel că mai mulţi indivizi ar putea fi verificaţi în perioade mai scurte de timp, scrie Futurism.
Prognoza este cu siguranţă una optimistă
Utilizarea inteligenţei artificiale pentru a detecta celule tumorale pare complet logic. Mai mult, aceasta nu este prima oară când tehnologia a fost folosită pentru detectarea cancerului. Alte sisteme ar putea fi capabile să identifice cancerul de colon şi cancerul de sân.
O tehnologie diferită cu inteligenţă artificială pentru detectarea cancerului pulmonar a primit finanţare recent de la Johnson & Johnson, producătorul vaccinului împotriva COVID-19 cu o singură doză.
Prognoza este cu siguranţă una optimistă. Cu ajutorul tehnologiilor potrivite, medicii vor putea să detecteze cancerul mult mai rapid şi mai devreme, iar astfel nenumărate vieţi vor putea fi salvate.