Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Atentat la libertatea presei. A fost pornit un dosar penal împotriva CIJM pentru colectarea datelor personale într-o investigaţie jurnalistică

Precedent pericolos pentru libertatea presei din Republica Moldova! Asociaţiile de jurnalişti trag un semnal de alarmă cu privire la hărţuirea unor ziarişti de investigaţie, care au scos la iveală averea nedeclarată a procurorului Igor Popa, cercetat în prezent în două dosare penale. Asociaţiile de presă îl acuză pe un judecător că a obligat procurorii să pornească un dosar penal împotriva Centrului de Investigaţii Jurnalistice, care a făcut dezvăluirile, iar autorităţile cer sancţionarea magistratului.

Pe 22 iulie 2020, Centrul de Investigaţii Jurnalistice a publicat un articol privind averea tăinuită a procurorului, Igor Popa. Potrivit investigaţiei, fostul şef al Oficiului Ciocana al Procuraturii Chişinău ar fi recurs la un divorţ fictiv cu soţia sa, Ala Popa, pentru că nu-şi putea justifica averile. În acest fel, după divorţ, el şi-ar fi trecut o parte din avere pe numele fostei soţii. După publicarea articolului, Ala Popa a depus o plângere la poliţie, invocând că i-a fost încălcat dreptul la viaţa privată.

CORNELIA COZONAC director, CIJ: „Ea a depus plângere la poliţie, plângere penală pentru că i-am accesat datele personale fără consimţământul ei. Timp de un an autoarea investigaţiei, activistul, Anatol Mătăsaru, Centrul ca organizaţie şi eu ca conducătoarea organizaţiei am fost supuşi unui control penal în cadrul unui proces penal la cererea Alei Popa,”

Pe 20 septembrie 2021, procurorul de caz a încetat procesul pornit împotriva Centrului de Investigaţii Jurnalistice, după ce a stabilit că autorii investigaţiei nu au încălcat legea. Însă ulterior, judecătorul Victor Răţoi a dispus reînceperea urmăririi penale a autorilor investigaţiei Cornelia Cozonac şi Julieta Saviţchi, inclusiv a activistului Anatol Mătăsaru, pentru accesarea datelor cu caracter personal.

CORNELIA COZONAC director, CIJ: „Probabil încearcă să creeze şi precedente ca ulterior să se ocupe şi de alţi jurnalişti. Acum investigaţiile jurnalistice stau la baza dosarelor penale inclusiv şi ultimele legate de deputaţii transfugi. Bănuiesc că, mai mulţi foşti demnitari discută cum să scape de aceste dosare şi respectiv unul din instrumente ar fi să lupte cu jurnaliştii care au făcut investigaţiile respective.”

Directorul Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei spune că este un caz inedit de hărţuire a ziariştilor din Republica Moldova care creează un precedent periculos pentru libertatea presei.

PETRU MACOVEI director, API: „Suntem scandalizaţi de faptul cum derulează lucrurile în acest caz este evident o situaţie când jurnaliştii sunt hărţuiţi pentru că îşi fac munca şi probabil şi-o fac bine. În momentul în care jurnaliştii accesează date cu caracter personal şi asta este una din obligaţiile jurnaliştilor să verifice informaţia. Şi publică sau nu publică anumite materiale bine documentate, asta reprezintă de fapt, o rutină a muncii jurnalistice, să pedepseşti jurnaliştii că fac acest lucru, este cu siguranţă peste limita legii.”

La acest caz, au reacţionat şi autorităţile centrale. Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, precum şi deputaţi ai Partidului Acţiune şi Soldaritate au condamnat urmărirea penală a ziariştilor şi au anunţat că vor cere Consiliului Superior al Magistraturii să-l sancţioneze pe judecătorul Victor Raţoi.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiţiei: „Consider că este, de principiu, inacceptabilă hărţuirea jurnaliştilor care au realizat investigaţii jurnalistice despre averea funcţionarilor de stat prin intermediul procedurilor penale. Sper că la mijloc este o confuzie de ordin tehnic sau de procedură. Or, altfel, ar reieşi că justiţia protejează funcţionarii în raport cu care există bănuieli rezonabile. În lupta noastră cu corupţia, transparenţa veniturilor şi cheltuielilor funcţionarilor publici este importantă, iar presa nu face decât să ne ajute.”

Contactat de TVR Moldova, preşedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii a declarat:

DOREL MUSTEAŢĂ, preşedinte interimar, CSM: „Cea ce cunoaşteţi dumneavoastră cunosc şi eu. Când o să fac cu decizia cu sesizarea, atunci o să vă pot răspunde la careva întrebări.”

Procurorul Igor Popa a fost reţinut în luna noiembrie a anului trecut. El a fost plasat în arest la domiciliu, iar apoi pus sub control judiciar. El este cercetat pe cinci capete de acuzare. Temei pentru începerea urmăririi penale au servit investigaţiile jurnalistice ale Centrului de Investigaţii Jurnalistice. El este învinuit că ar fi admis fals în declaraţii. Mai exact, nu ar fi inclus intenţionat unele date în declaraţiile de avere şi interese personale.
 
Similare
RECOMANDĂRI