Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Autorităţile centrale critică decizia ASM de a-l numi pe Gheorghe Avornic în funcţia de membru al Consiliului Superior al Procurorilor

Autorităţile centrale critică decizia Academiei de Ştiinţe a Moldovei, de a-l numi pe Gheorghe Avornic, unul dintre avocaţii fostului lider PD, Vlad Plahotniuc, la funcţia de membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Propunerea Academiei de Ştiinţe a Moldovei a stârnit nemulţumirea ministrului Justiţiei, Sergiu Litvinenco şi preşedintelui Maia Sandu.

Ministrul Justiţiei Sergiu Litvinenco spune că Gheorghe Avornic nu întruneşte criteriile necesare pentru a deveni membru al Consiliului Superior al Procurorilor.

MESAJUL MINISTRULUI JUSTIŢIEI, SERGIU LIVINENCO

„Integritatea unei persoane trebuie să stea la baza tuturor numirilor în funcţii de decizie din stat. Am spus din start că scopul nostru este de a avea oameni integri în toate structurile, dar mai ales în instituţiile cheie din justiţie. Mă refer aici în primul rând la CSM şi CSP, care sunt direct responsabile de numirile în funcţii ale judecătorilor şi procurorilor.  Este inacceptabil ca în calitate de membri ai CSP şi CSM să fie numiţi oameni lipsiţi de integritate. Mai ales că şi legea cere expres ca membrii acestor consilii din partea societăţii civile să fie cu o "reputaţie ireproşabilă".

Într-o emisiune TV, şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu şi-a exprimat nemulţumirea faţă de numirea lui Gheorghe Avornic în funcţia de membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Şeful statului a numit propunerea Academiei de Ştiinţe drept o sfidare a acţiunilor de reformare a justiţiei. Însuşi Avornic susţine că nu sunt motive să fie suspectat de lipsă de integritate.

GHEORGHE AVORNIC, membru propus CSP: Mie personal nimic nu-mi trebuie, societăţii îi trebuieşte experienţa şi cunoştinţele mele. Dacă cei care sunt în fruntea statului aşa comentează, despre ce să mai vorbim. Când învinuieşti pe cineva, când aduci acuzaţii trebuie să ai şi argumente. Numai am depus la concurs şi iar sunt banditul numărul unu în ţara aceasta”

Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii Gheorghe Avornic a fost desemnat de Academia de Ştiinţe a Moldovei la funcţia de membru al CSP din partea societăţii civile. Presa de investigaţie a scris anterior că Avornic deţine mai multe proprietăţi şi firme şi că a fost cercetat într-un dosar penal.
Similare
RECOMANDĂRI