Cauza penală privind poliţiştii de frontieră de la Aeroportul Chişinău, suspectaţi de acte de corupţie, trimisă în judecată
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cauza penală privind poliţiştii de frontieră de la Aeroportul Chişinău, suspectaţi de acte de corupţie, trimisă în judecată

La 15 martie 2022, Procuratura Anticorupţie a expediat în instanţa de judecată cauza penală de învinuire a trei angajaţi ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, învinuiţi în 6 episoade, pentru săvârşirea infracţiunii de corupere pasivă, manifestată prin pretinderea, acceptarea şi primirea unor bunuri ce nu i se cuvin, pentru a îndeplini sau nu îndeplinirea unei acţiuni în exercitarea funcţiei sale sau contrar acesteia, acţiuni săvârşite prin extorcare, de două sau mai multe persoane (art.324 alin.(2) din Codul penal).

Anterior în decembrie 2021 şi respectiv februarie 2022, procurorii anticorupţie au expediat în instanţa de judecată, cauzele penale de învinuire a altor doi angajaţi ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, în cadrul cărora unuia dintre ei i s-a incriminat 1 episod de corupţie, respectiv celui de al doilea - 11 episoade de corupere pasivă, fiind vizaţi în procesul de implementare a schemei infracţionale de corupţie de la Aeroportul Internaţional Chişinău.

Procurorii precizează că, cauza penală a fost pornită în iunie 2021, în temeiul săvârşirii infracţiunii de corupere pasivă (art.324 alin.(2) din Codul penal), unde în rezultatul acţiunilor de urmărire penală efectuate au fost reţinuţi 13 angajaţi ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, vizaţi într-un dosar complex care cuprinde în total 59 de episoade, dintre care 38 de pretindere de mită şi 21 de alte abateri contravenţionale.

Mai exact, s-a constatat că, angajaţii Sectorului de Poliţie de Frontieră «Aeroportul Internaţional Chişinău», fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în contextul restricţiilor impuse de situaţia epidemiologică, au creat şi implementat o schemă de obţinere ilicită a mijloacelor băneşti de la pasagerii care plecau din ţară şi în privinţa cărora apăreau suspiciuni de deţinere şi prezentare a testului PCR «COVID-19» cu semne de falsificare.

Astfel, poliţiştii implicaţi în serviciu ar fi acceptat şi primit sistematic de la cetăţenii care traversau frontiera Republicii Moldova pe sensul «ieşire» sume cuprinse între 50-100 de euro.

De asemenea, s-a mai stabilit că, angajaţii poliţiei de frontieră, implicaţi în serviciu, ar fi extorcat bani de la diverse persoane, atât cetăţeni moldoveni, cât şi străini, care intenţionau să traverseze frontiera de stat a Republicii Moldova prin «Aeroportului Internaţional Chişinău», pe sensul «ieşire», pentru a nu le întocmi procese verbale cu privire la încălcarea regulilor de izolare.

Respectiv, contra unor remunerări ilicite, aceştia nu întocmeau procese verbale pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire şi combatere a bolilor epidemice, a măsurilor de sănătate publică, stabilite de autorităţile competente şi pentru încălcarea regulilor de şedere în Republica Moldova.

Concomitent, în acest context, ţinem să concretizăm că, în decembrie 2021, trei persoane dintre cele vizate în schema infracţională vizată, au fost scoase de sub urmărire penală, pe motiv că fapta săvârşită conţine semnele constitutive ale contravenţiei de recompensă nelegitimă sau de folos material, prevăzută de art. 315 din Codul contravenţional.

În partea ce se referă la alţi şapte angajaţi ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, menţionăm că, cauza penală în privinţa acestora rămâne la etapa de urmărire penală, în cadrul căreia la moment sunt efectuate mai multe acţiunile de urmărire penală necesare pentru terminarea ei şi emiterea unei soluţii pe caz.

Despre măsurile suplimentare întreprinse pe cauza penală rămasă la etapa de urmărire penală şi soluţia dispusă pe caz, vom reveni ulterior cu informaţii suplimentare.
Similare
RECOMANDĂRI