De astăzi este în vigoare noul termen de sesizare a CEDO
Vizualizari:

De astăzi este în vigoare noul termen de sesizare a CEDO

Începând de astăzi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) va putea fi sesizată în termen de patru luni de la epuizarea căilor de recurs naţionale, termenul anterior fiind de şase luni. Astfel, începând de astăzi, reclamanţii şi avocaţii lor trebuie să se conformeze noului termen de sesizare a Curţii, în caz contrar, plângerea lor va fi declarată inadmisibilă.

Decizia îi priveşte potenţial pe cei 830 de milioane de locuitori din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei şi semnatare ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, la a cărei respectare CEDO este responsabilă să vegheze, scrie Bizlaw.md.

”Cu începere de la 1 februarie, termenul pentru sesizarea Curţii Europene a Drepturilor Omului nu va mai fi de 6, ci de 4 luni după ultima decizie a justiţiei (...) într-un dosar, corespunzând în general unei hotărâri a celei mai înalte jurisdicţii din statul respective”, a anunţat anterior CEDO într-un comunicat.

Din punct de vedere tehnic, această modificare ”rezultă din Protocolul nr.15 al Convenţiei”, intrat în vigoare la 1 august 2021.

Protocolul prevedea ”o perioadă tranzitorie înainte ca modificarea termenului de sesizare să devină efectivă”, perioadă care se încheie astăzi - 1 februarie, dată de la care ”reclamanţii şi avocaţii lor vor trebui să se conformeze noului termen de sesizare a Curţii, în caz contrar, plângerea lor va fi declarată neadmisibilă”, a explicat instanţa de la Strasbourg.

”Termenul de sesizare a CEDO în cele 4 luni care urmează ultimei decizii a justiţiei este una dintre condiţiile de admisibilitate”, a precizat CEDO, insistând asupra faptului că ”nerespectarea, fie şi numai a uneia din condiţiile de admisibilitate, antrenează neadmisibilitatea plângerii”.

Creată în 1959, CEDO, ale cărei hotărâri sunt obligatorii pentru statele membre ale Consiliului Europei, este chemată adesea să se pronunţe în dosare răsunătoare sau în probleme din societate. Ea poate ajunge să statueze şi în chestiuni interstatale.

 

Similare
RECOMANDĂRI